A performance management framework for business analysis
İş analizi için bir performans yönetim çerçevesi
- Tez No: 495948
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ALP ERTEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Performans Yönetimi, Anahtar Performans Göstergeleri, İş Analizi Süreci, Proje Yönetimi, İş Analizi Bilgi Alanları, Proje Yönetimi Bilgi Alanları, Bilgi Sistemleri Projesi, Yazılım Projesi, Delfi Çalışması, Performance Management, Key Performance Indicators, Business Analysis Process, Project Management, Information Systems Project, Software Project, Delphi Study
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankaya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
İş Analizi için önerilen Performans Yönetimi Çerçevesi, kaliteli ürünler ve hizmet elde edebilmek için iş analizi ve proje yönetimi süreçlerini değerlendirmek üzere proje yöneticileri ve iş analistleri için yol haritası niteliğindedir. İş Analizi sürecinin performans yönetimini gerçekleştirebilmek için uygun süreç tanımlamaları sırasında belirlenen Anahtar Performans Göstergelerine (APG) göre ölçümlemeler yapılmalıdır. Belirlenmiş bu anahtar performans göstergelerine göre toplanan veriler bilgiye dönüştürülerek performans yönetiminin gerçekleştirilmesine sağlanır. İş Analizi Süreci, Proje Yönetim Sürecine destek bir süreçtir. İş Analizi sürecinin doğru ve etkin olarak yürütülmesi Bilgi Sistemleri projelerinin sonunda elde edilecek ürün / hizmetin başarılı olarak müşteriye sunulmasında kritik seviye de önem arz etmektedir. Dolayısı ile performans yönetiminde etkili olan anahtar performans göstergelerinin doğru ve tam olarak belirlenmesi iş analizi sürecinin verimli ve etkin yönetilmesi için gerekli olduğu gibi proje yönetim sürecinin etkin ve verimli yönetilmesinde de önemli bir husustur. Bu tezin gerçekleştirilmesi ile (1) Bilgi Sistemleri projelerinde İş Analizi sürecinin performans yönetiminin gerçekleştirilebilmesi için anlamlı, uygun Anahtar Performans Göstergelerinin araştırılması, (2) dört katmanlı (İş Analizi Bilgi Alanı, Proje Yönetimi (PY) Bilgi Alanı, Anahtar Performans Göstergeleri, PY Süreç Grupları) İş Analizi için Performans Yönetimi Çerçeve Tasarımı, (3) gereksinim toplama sürecini araştırmak ve süreç akış diyagramlarını oluşturmak amaçlanmaktadır. Tez çalışması ile önerilen performans yönetimi çerçevesi Delfi çalışması ile doğrulanmış ve gerçek hayattan bir yazılım projesi için uygulanmıştır. Bununla beraber, iş uygulamaları için görüşler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
A performance management framework for business analysis (BA) is a road map for project managers and business analysts to evaluate their processes while delivering high quality products and services. Performance measurement according to key performance indicators (KPIs) provides insights into how BA process is managed. BA process is one of the supportive processes for project management (PM) and is critical for an information systems (IS) project's overall success. Bottleneck points are highlighted via proper KPIs determined for performance management. The objectives of this thesis are (1) to investigate meaningful KPIs measuring the performance of BA process for IS projects, (2) to provide a four-layer (BA Knowledge Area (KA), Project Management (PM) KA, KPIs, and PM Process Groups) performance management framework, and (3) to investigate requirements engineering elicitation process and create process flow diagrams. Proposed performance management framework is validated by Delphi method and illustrated via a real-life software project. Additionally, insights into business practice are provided for the proposed framework.