Investigation of ductility behavior of pva fiber reinforced beams
Elyaflı betonarme kirişlerin sünekliğinin incelenmesi
  1. Tez No: 498051
  2. Yazar: MUKHTAR HAMID ABED ABED
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLDEM TAYŞİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: PVA lif takviyeli beton, lif takviyeli kirişlerin sünekliği, PVA fiber reinforced concrete, ductility of fiber reinforced beams
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
PVA elyaf takviyeli mühendislik özellikleri geliştirilmiş çimento bazlı kompozitlerin malzeme özellikleri üzerine bugüne kadar birçok araştırma yapılmıştır, fakat mekanik ve yapısal özellikleri pek fazla araştırılmamıştır. Bu çalışmanın amacı, PVA hacim fraksiyonunun (Vf %) ve donatı takviye oranının (ρ) geleneksel betonun mekanik ve yapısal özelliklerine katkısını deneysel olarak incelemektir. Bu amaca ulaşabilmek için bir dizi deney yapılmıştır. % 0.5 ila % 1.0 arasında değişen geleneksel donatı oranı ile % 0.5 ila % 1.5 aralığında değişen farklı PVA lif hacim fraksiyonlarını içeren beton karışımları hazırlanmış ve test edilmiştir. Lif takviyeli betonların basınç dayanımları (f 'c), gerilme mukavemeti (fsp) ve elastisite modülü için malzeme testleri yapılmıştır. Ayrıca bu kirişlerin yapısal özelliklerini değerlendirmek için 4 nokta testi yapılmıştır. Sonuçlar, PVA elyaflarının basınç mukavemetini belirgin bir şekilde % 44'e kadar arttırdığını, bunun sonucunda da kirişin nihai dayanımının % 10'a kadar arttırdığını göstermektedir. Bunlara ek olarak, PVA'nın dahil edilmesi, kiriş süneklik faktörünü % 130'a kadar arttırmaktadır. Bahsedilen iyileştirmeler, elyaf yüzdelerinin artmasıyla çekmedeki ilk çatlağın başlama yükünü arttırıp çatlak derinliğini azaltırken sıkışma bölgesinin yük direncini de arttırmaktadır.
Özet (Çeviri)
Polyvinyl Engineered Cementations Composites (PVA-ECC), had been extensively investigated by many researchers. However, adding PVA to the normal concrete has not been much investigate the mechanical and structural characteristics in concrete beams. This research aimed to investigate the mechanical properties of the fibrous concrete reinforced with conventional reinforcement. The tested parameter was the volume fraction of the fiber (Vf %), and reinforcement ratio (ρ) on the conventional concrete beam. To achieve this aim, a set of experiments were carried out. Concrete mixes containing different PVA fiber volume fractions ranging between 0.5 % and 1.5 % with different conventional reinforcement ratio ranging from 0.5 % to 1.0 % were prepared and tested. Material tests are done for compressive strength (f 'c), tensile strength (fsp) and modulus of elasticity of fiber reinforced concretes. And also beams are tested under 4-point monotonic test, to assess their structural behaviors. The results showed that the PVA fibers is significantly enhanced the compressive strength up to 44 % and improved the beam ultimate strength up to 10 %. Moreover, the inclusion of PVA increases the beam ductility factor up to 130 %. These improvements also affect the initiations of the first crack and its depth in the tension zone, where the load resistance of the compression zone is increased with increasing the fiber percentages.