Bizans tarih yazıcılığı ( Başlangıçtan XI. yüzyıla kadar )
Byzantine historiography ( From beginning until XI. century )
- Tez No: 501054
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. REMZİYE OKKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Tarih Yazıcılığı, Bizans Kronikleri, Bizans Tarihçileri, Bizans Tarih Yazıcılığı, Historiography, Byzantine Chronicles, Byzantine Historians, Byzantine Historiography
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Tarih yazımı, bir medeniyetin profilini çıkarmak ve onu tarihsel anlamda analiz edebilmek için hiç şüphesiz önem arz eder. Tezimiz de, başlangıçtan XI. yy.'a kadar analiz edilmiş olan Bizans kronikleri, farklı milletlere ait birçok tarihsel olay ve olguyu anlamamıza da olanak tanır. Kronikler, özellikle yazıldığı dönem ile birlikte öncesini de ele almaktadır. Böylece bilgi eksikliklerinin ve tarihsel belirsizliklerin önüne de geçmektedir. Bu açıdan da tarih yazıcılığının değeri paha biçilmezdir. Tarih yazıcılığı adına çok renkli örneklerin verildiği Bizans İmparatorluğu'nda, tarihçilerin eserlerinin senkronik yapıda olduğu görülür. Bu durum, tarihçilerin olaylara çok yönlü bakmalarını sağlamıştır. Ayrıca Bizans'ın kadim Roma mirası üzerine bina ettiği medeniyetinin anlaşılabilmesinde, Bizans öncesi Romalı tarihçilerin etkisi de yadsınamaz bir gerçeklik olarak karşımıza çıkar. Bizans tarihçileri, kendi devirlerindeki olayları ve önemli şahsiyetleri ama gerçek ama kurgulanmış şekilde gelecek kuşaklara aktarmışlardır. Bu eserleriyle, bir milletin zihin haritasının da ortaya çıkmasına vesile olmuşlardır. Tarih çalışmaları ve biyografi eserleriyle diğer uygarlıkların (öteki) yaşamları hakkında önemli aktarımlarda bulunmuşlar ve onların tarihini anlama hususunda bizlere kaynaklık yapmışlardır. Eserlerini bazen menfi bazen de müspet açıklamalarla kaleme almışlardır. Kroniklerin bir tarihçi tarafından kavramlar yönüyle ele alınışı, tarihsel yorum olarak çok çeşitli çıkarımların doğmasına zemin hazırlar. Bunu yorum zenginliği şeklinde değerlendirmemiz mümkündür. Bu bağlamda kavramlarla birlikte Bizans müverrihlerinin kroniklerine bütünsel bir bakış açısıyla baktığımız zaman, alt metin olarak da farklı söylemlere rastlarız. Kroniklerin, tarihçinin gerçekler hakkındaki bir çığlığı mı yoksa kendi kurgusuyla meşrulaştırma amacına yönelik hazırladığı bir ürün mü olup olmadığı yönündeki sorulara da, çalışmamız içinde cevaplar verilmeye gayret edilmiştir.
Özet (Çeviri)
History writing is crucial without doubt for construct profile of a civilization and the analysis of a civilization in historical context. It gives posibility to our understand a lot of historical event and fact belonging to different nations the Byzantine chronicles that was analyzed from beginning until to 11th century in our thesis. Chronicles also take before conjunction with writing period. Thereby chronicles prevent lack of knowledge and historical uncertainties. Therefore value of historiography is priceless. Works of the historians are synchronic at the Byzantine Empire of given very lively samples on behalf of historiography. This case provided the multidimensional looking of to events of historians. Furthermore it is appear as an undeniable reality the effect of the Roman historians before the Byzantine period in the intelligibility of civilization that building on old roman heritage of the the Byzantine. These historians transferred to future generation by means sometimes truth and sometimes fictionalised the important events and the personalities of own period. They contributed for to arise the mind map of a nation with the works. The Byzantine historians offered important knowledges about lives of other civilization with studies of history and biography, besides they resourced to us regarding to understanding history of other. They wrote the works with explanations sometimes negative sometimes positive. Analyze in that concepts of chronicles by a historian cause to very different pronunciation as historical comments. This case can evaluate shaped wealth of opinion. We meet with very different opinions as subtext when we look at the a holistic perspective to chronicles of the Byzantine historians. In this text was strived for answer to questions like whether a scream of the historian about the facts or a product which prepared for purpose of legitimation with own fiction of historian.