Bankacılık hizmet derecelendirmesinin etkinliğini artırmada hedef maliyet yöntemini kullanmanın önemi
- Tez No: 502582
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TOLGA ULUSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Banka, Hizmet derecelendirme, Hedef maliyet. 2018, 56 Sayfa, Bank, Service rating, Target costing. 2018, 56 Pages
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışmada, ticari bankaların bankacılık hizmetlerini değerlendirme ve fiyatlandırma işlemi sırasında hedef maliyet yöntemi kullanılarak elde edilebilen birçok avantaj ile ilgili gerekli bilgiye sahip olup olmadığının incelenmesi hedeflenmektedir. Bu tez aynı zamanda hedef maliyet yönteminin kullanımının önemini ve ticari bankaların buna yaklaşımını araştırmayı amaçlamaktadır. Ayrıca, bu çalışmanın amaçlarına ulaşmak amacıyla üç temel varsayım ele alınmıştır. Temel üçüncü varsayımdan altı varsayım daha çıkarılmıştır ve çalışma şu sonuca varmıştır: 1. Bankacılık hizmetlerinin hedef maliyet yöntemi kullanılarak fiyatlandırılması, sonuçlandırma maliyetini en aza indirgemek için motivasyon artırıcı prosedür aracılığıyla değerlendirme politikasının uygulanmasında daha fazla esneklik sağlar. 2. Birçok banka hedef maliyet yönteminin avantajlarının ve öneminin farkındadır. 3. Hedef maliyet yöntemine dayalı bankacılık hizmetlerinin fiyatlandırılmasının, müşterinin bakış açısından daha adil ve hatta gerçek maliyet yöntemindeki fiyatlandırma hizmetlerinden daha iyi olduğu kabul edilmektedir. 4. Çoğu banka, maliyet meselesiyle ilgilenen uzman bölümlere sahiptir. Ancak bu bölümler, bankacılık hizmetleri için fiyat politikasının iyileştirilmesi sürecinde kullanılmamaktadır. 5. Bankacılık hizmetleri sektöründeki rakipler arasında büyük bir rekabet olması, müşterilerini arttırmak isteyen bankaların makul bir fiyata kaliteli hizmet sunmak için bankacılık hizmetlerini düzenli olarak geliştirmesi ve geliştirmesini gerektirmektedir. 6. Bankalardaki maliyet bölümleri, belirli bir hizmetin nihai maliyetini düşürmeye çalışırken genellikle bankacılık hizmetlerinin fiyat zincirlerini inceleme yükümlülüğünü taşımaz. 7. Ticari bankaların çoğunda, bu bankaların müşterilerine sundukları hizmet kalitesini göz önünde bulunduran toplam kalite kontrol için özel bölümler bulunmaktadır. Bu prosedürün nihai amacı, büyük bir rekabete tanıklık eden bir sektörde sunulan iyi hizmet seviyesini korumak ve arttırmaktır.
Özet (Çeviri)
This study aimed at examining whether the commercial banks possess the required knowledge concerning the many merits and advantages obtainable from utilizing the Target Cost Methodology during the process of rating and pricing their banking services. In addition, the thesis intended to investigate the importance of the usage of the Target Cost Methodology and the stand of the commercial banks towards it. Furthermore, for the purpose of achieving the objectives of this study, three main assumptions have been articulated. Six other assumptions have been abstracted from the main third assumption and the study has reached at the following conclusions: 1. Pricing of banking services provides, through the Target Cost Methodology, more flexibility in applying the assessing policy via motive increasing procedure in order to minimize its concluding cost. 2. Many banks do recognise the many advantages and merits of the Target Cost Methodology. 3. Pricing of banking services based on the Target Cost Methodology is considered more fair and just from the client's point of view and even better than the pricing services throughout the Actual Cost Methodology. 4. Most banks contain specialized sections dealing with the issue of cost. However, such sections are not being utilized in the process of improving the pricing policy for banking services. 5. There is a huge competition between competitors in the banking services sector, which means that banks willing to increase their clients have to improve and develop their banking services at a regular basis to deliver high quality services at very reasonable price. 6. Cost sections in banks usually do not take the burden of studying the prices' chains of the banking service when trying to reduce the final cost for particular service. 7. Most of commercial banks do contain specialized departments for Total Quality Control, which keep an eye on the degree of service quality introduced by such banks to their clients. The final goal for this procedure is to maintain and improve a good level of services in a sector witnessing a huge competition.