Üsküdar'da medfun olan mutasavvıflar hakkındaki kitap ve tez çalışmalarının açıklamalı bibliyografyası (1928 - 2017)
Annotated bibliographies of the books and the dissertations about the sufis that buried in Üsküdar (1928 - 2017)
- Tez No: 502916
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEHRA HAMARAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bibliyografya, Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Bibliography, Folklore, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Üsküdar, mutasavvıflar, türbeler, ziyaret yerleri, bibliyografya, Üsküdar, sufis, shrines, visiting locations, bibliography
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Halk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 202
Özet
Bu çalışmada Üsküdar'da türbesi yahut haziresi bulunan, halk tarafından bir ziyaret yeri olarak kabul gören mutasavvıflar hakkında Türkiye'de 1928 - 2017 yılları arasında yazılmış olan Türkçe kitap ve tezlerin açıklamalı bibliyografyasına yer verilmiştir. İnsanların kutsal sayarak ziyaret ettikleri mutasavvıfların, hayatları veya eserleri hakkında çalışmalar yapılmıştır. Genel itibariyle dağınık olan bu çalışmalar, araştırmacılar için tespiti zor, fakat içerik olarak da bir o kadar önemlidir. Bu bağlamda Üsküdar'da medfun mutasavvıflar hakkında yazılmış eserlerin bibliyografyası, çalışmamızda açıklamalı olarak bir araya getirilmiştir. Çalışmamız, giriş bölümü dışında üç bölümden meydana gelmektedir. Birinci bölümde, hakkında yazılan eserleri incelediğimiz mutasavvıfların hayatları anlatılmıştır. İkinci bölümde bu mutasavvıflarla alakalı yayımlanmış kitaplar, üçüncü bölümde yüksek lisans ve doktora tezleri incelenmiştir. Sonuç kısmında ise elde edilen veriler çeşitli grafikler eşliğinde sunulmuştur. Ardından eklerin olduğu bölümde, hakkında yazılan eserleri incelediğimiz mutasavvıfların türbelerinden fotoğraflar bir araya getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study refers to the annotated bibliographies of Turkish books and academic dissertations that written about the sufis that have shrines or burial areas which are accepted as visiting locations by community in between 1928 – 2017, Üsküdar, Turkey. There are many other researches about the lives and works of sufis that people accepted as sacred and visit them. These generally disordered studies are both important for their contents and hard to determine for researchers. In this context, the bibliographies of works about the sufis that buried in Üsküdar are gathered expositionally in this study. This research is consisted of three sections excluding the introduction. In the first chapter, it is explicated the lives of the sufis which we researched the works that written about them. It is examined the books in the second chapter and the masters and doctoral thesises in the third chapter that written about the sufis. In the conclusion, the gathered data is presented by various graphics. Then in the sections of appendixes, the pictures of the burial areas of the sufis that we analyezed are gathered together.