Sekiz haftalık halk oyunları çalışmasının ritim yeteneği ve çeviklik üzerine etkisi
The effect of eight week folk dance training on rhythm talent and agility
- Tez No: 503076
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNAN AYAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Halk oyunları, ritim yeteneği ve çeviklik, Folk Dances, Rhythm Talent and Agility
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışmanın amacı; sekiz haftalık halk oyunları çalışmasına katılan bireylerin ritim yetenekleri ve çeviklik üzerine etkisinin belirlenmesidir. Çalışmaya, daha önce herhangi bir spor geçmişi olmayan ve halk oyunları oynamamış 76 kişi gönüllü olarak katılmıştır. Deney grubuna 19 bayan ve 19 erkek olarak katılan 38 deneyin yaş ortalaması 22,05±1,600 yıl, boyları ortalaması 1,71±0,090 m ve vücut ağırlıkları ortalaması 67,03±10,935 kg olarak tespit edilmiştir. Kontrol grubuna ise 19 bayan ve 19 erkek olarak katılan 38 kontrol grubunun yaşları ortalaması 21,43±1,335 yıl, boyları ortalaması 1,71±0,065 m ve vücut ağırlıkları ortalaması 67,51±6,749 kg olarak tespit edilmiştir. Deney grubuna sekiz haftalık antrenman programı boyunca cumartesi ve Pazar günleri haftada iki gün üçer saat Yozgat yöresine ait Feyli Turnam, Bobbili, Hoşbilezik, Cemo, Hoplatma, Loli, Aynalı Körük, Çedene, Nalinlim, Karanfilli ve Temura oyunları antrenmanı uygulanmış olup kontrol grubuna ise sekiz hafta boyunca Yozgat yöresi halk oyunları çalışması yapılmamıştır. Ölçümler sekiz haftalık antrenman programına başlamadan önce ön test ve sekiz haftalık antrenman programı sonrası son test olarak alınmıştır. Araştırmaya katılan deneklere ilişkin, 30 m sprint, 30 m ritim koşusu ön test değerlerinin gruplar deney ve kontrol grubu bakımından karşılaştırılmasında, gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olduğu tespit edilmiştir (P0,05). Çeviklik, 30 m sprint, 30 m ritim koşusu ve ritim yeteneği son test değerlerinin deney ve kontrol grubu bakımından karşılaştırılmasında ise, deney grubuna ilişkin son test değerleri kontrol grubuna ilişkin son test değerlerinden anlamlı derecede düşük bulunmuştur (P0,05). Sonuç olarak; Sekiz haftalık halk oyunları çalışmasının ritim yeteneğini geliştirdiği ve çeviklik performansını arttırdığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to define the effect of Rhythm Talent and Agility of the people who participate eight week folk dance training. 76 individuals – who have no sport background and have not performed any folk dance- participate the study voluntarily. The Experimental Group includes 19 female and 19 male whose age average 22,05±1,600 year; height average 1,71±0,090 m and body weight average is 67,03±10,935 kg. The Control Group includes 19 female and 19 male whose age average 21,43±1,335 year; height average 1,71±0,065 m and body weight average is 67,51±6,749 kg. The Experimental Group was implemented the trainings belonging to Yozgat Region folk dances called as Feyli Turnam, Bobbili, Hoşbilezik, Cemo, Hoplatma, Loli, Aynalı Körük, Çedene, Nalinlim, Karanfilli and Temura for eight weeks as three hours at every Saturday and Sunday. While the Control Group was not implemented any Yozgat Region folk dance. The measurements were taken as pretest before the eight week training programme; and posttest after the eight week programme. When compered the pretest values of 30 m sprint and 30 m rhythm with experimental group and control group; statistically significant differences between the groups are defined (P0,05). The experimental group posttest values are significantly low from control group posttest values regarding agility; 30 m sprint and 30 m rhythm running and rhythm talent posttest values comparison of the experimental and control group (P0,05). As a result; eight week folk dance training develop rhythm talent and increase agility performance.