Maksiller sinüs tabanı yükseltmesinde konvansiyonel greftleme ile mineralize plazmatik matriksin histomorfometrik olarak karşılaştırılması
Histomorphometrically comparison of conventional grafting and mineralized plasmatic matrix in maxillary sinus augmentation
  1. Tez No: 503085
  2. Yazar: HATİCE ÖZLEM İRDEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN DOLANMAZ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Bio-Oss, Greft materyalleri, Mineralize plazmatik matriks, Trombositten zengin fibrin, Bio-Oss, Bone substitute materials, Mineralized plasmatic matrix, Platelet rich fibrin
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Sinüs ogmentasyonu dişsiz posterior maxillada en çok uygulanan cerrahi işlemlerden biridir. Sinüs membranı elevasyonundan sonra hangi greft materyalinin kullanılacağı ise hala tartışmalıdır. Büyüme faktörlerinin greft materyalleri ile karıştırılması, sert dokunun iyileşmesini güçlendirmek için tercih edilmektedir. Bu çalışma, maksiller sinüs ogmentasyonunda Mineralize Plazmatik Matriks (MPM) ile deproteinize sığır kemik minerali (Bio-Oss) arasındaki kemik rejenerasyon kapasitesini karşılaştırmayı amaçlamıştır. Yaşları 31 ile 63 arasında değişen (ort. 49) olan 7 hastada (5 kadın ve 2 erkek) toplam 14 sinüs ogmentasyonu yapıldı. Çalışma için splitmouth tasarım kullanıldı. Bu nedenle bilateral posterior maksiller sinüs ogmentasyon ihtiyacı olan hastalar çalışmaya dahil edildi. Hastalarda lateral pencere tekniği kullanılarak membran elevasyonu yapıldı. Ardından greft materyali olarak rastgele seçilen bir tarafa MPM diğer tarafa Bio-Oss uygulandı. Sinüs pencereleri rezorbe olabilen kollajen membranla kapatıldı. Dört aylık iyileşme periyodunun ardından trefan frezle biyopsi örnekleri alındı. Histolojik ve histomorfometrik değerlendirmenin ardından her iki materyalde de greftin tam rezorbe olmadığı görüldü. MPM grubunda yeni kemik oluşumu % 45, olgun kemik % 14, fibröz matriks % 29 ve rezidüel greft % 10 bulundu. Bio-Oss grubunda ise yeni kemik oluşumu % 39, olgun kemik % 15, fibröz matriks % 28 ve rezidüel greft % 15 bulundu. Gruplar arasında herhangi bir parametrede istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı. Çalışma sonucunda yeni kemik oluşumu açısından MPM nispi olarak daha iyi olmasına rağmen aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı değildir. Daha geniş serilerde yapılacak çalışmalar, grefte entegre trombositten zengin fibrinin iyileşmeye olan etkisinin anlaşılmasına katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Sinus augmentation is one of the most predictable procedure to increase the amount of bone in posterior edentulous maxilla. One key question that remains is to define the best filling material for the subsinus cavity after lifting the sinus membrane. Using growth factors mixed with bone grafting particles may be a promising procedure to improve the healing of the hard tissue. This study aims to compare the capacity of bone regeneration between the Mineralized Plasmatic Matrix (MPM) and deproteinize bovine bone mineral (Bio-Oss) in sinus lifting. A total amount of 14 sinus augmentations were performed in 7 patients, 5 women and 2 men, with an age range between 31 and 63 years and a mean age of 49 years. The (splitmouth) design was used for the study. Hence, a bilateral sinus floor augmentation (SFA) was required in all patients in order to facilitate dental implant placement in the posterior maxilla. Sinus elevation procedure was carried out following the antero-lateral approach. In one of the sinus cavities, augmentation was done by using Mineralized Plasmatic Matrix (MPM) prepared with Bio-Oss (Fig.4) and the other sinüs cavity grafted with deproteinize bovine bone mineral (Bio-Oss). After 4 months, biopsies were taken using a trephine bur. Histomorphometric analyses were performed on sections. Complete resorption of the grafting materials, i.e. Bio-Oss or MPM, did not occur within 4 months after SFA. Residual granules were partially embedded in newly formed bone, which was predominantly lamellar bone. In the MPM group, new bone formation was observed in 45%, mature bone 14%, fibrouse matrice 29% and graft 10%. In the Bio-Oss group, new bone formation was observed in 39%, mature bone 15%, fibrouse matrice 28% and graft 15%. No statistically significant difference was found in any parameters. Although the MPM is relatively better in terms of new bone formation as a result of the study, the difference is not statistically significant. New studies in larger series will contribute to know the effect of platelet rich fibrin integrated the graft to the healing.