STZ ile deneysel diyabet oluşturulan sıçanlarda çedi otu (Prosopis farcta L.) bitkisinin meyve ve çekirdek liyofilize ekstraktlarının iyileştirici etkilerinin araştırılması
Investlgatlon of the heallng effects of frult and seed lyophilized extracts of syrlan mesqulte (Prosopis farcta) plant on streptozotocln (STZ)-induced experlmental diabetes in rats
  1. Tez No: 504775
  2. Yazar: ESVET AĞIRMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Diabetes mellitus, Prosopis farcta, Antidiabet, Antioksidan, Rat, Diabetes mellitus, Prosopis farcta, Antioxidant, Antidiabetes, Rats
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmanın amacı, streptozotosin (STZ) ile diyabet oluşturulan sıçanlarda çedi otu (Prosopis farcta L.) (PF) bitkisinin meyve ve çekirdeğinden elde dilen liyofilize ekstraktların antidiyabetik ve antioksidan etkilerinin araştırılmasıdır. Toksisite testi sonrası, 49 adet sıçan her grupta 7 adet olacak şekilde 7 gruba ayrıldı. Deneysel diyabet streptozotosin (STZ) [50 mg/kg, intra peritonal (i.p)] ile oluşturuldu. Çalışma, Kontrol grubu (KONT), Diabetes mellitus grubu (DM), Diabetes mellitus+Glibenklamid 3 mg/kg (DM+GLY-3), Diabetes mellitus+PF meyve 100 mg/kg (DM+PfM-100), Diabetes mellitus+PF meyve 400 mg/kg (DM+PfM-400), Diabetes mellitus+PF çekirdek 100 mg/kg (DM+PfÇ-100) ve Diabetes mellitus+PF çekirdek 400 mg/kg (DM+PfÇ-400). 21 günlük deneme sürecinde 5 günde bir sıçanların kan şeker düzeyleri ve haftalık canlı ağırlıkları kaydedildi. Muameleler sonunda, liyofilize ekstraktların antidiyabetik etkinliğinin göstergesi olarak, serum AST, ALT, ALP, LDH, TC, HDL-c, kreatinin (CRE), üre, ürik asit, insülin ve c-peptid, glikozillenmiş hemoglobin (HbA1c) ile ince barsak dokusu α-glukozidaz enzim aktivitesine tespit edildi. Keza, antioksidan etkinliğin göstergesi olarak, böbrek, ince bağırsak, eritrosit ve karaciğer dokusu örneklerinde CAT, SOD, GSH-Px, GST, GR, GSH enzim düzeyleri ve MDA içeriği ortaya kondu. Elde edilen sonuçlara göre, canlı hayvanların son ağırlıkları DM+PfM100, DM+PfÇ100 ve DM+PfÇ400 gruplarında başlangıç ağırlıklarına göre önemli düşüş gösterdi. Ayrıca, diyabet ile diyabetik bitki ekstratı ilave gruplarında AST, ALT, ALP, LDH, CRE, URE, ürik asit, α-glukosidaz ve HbA1c düzeyleri KONT grubuna göre önemli (p≤0.05) artış tespitedi. Diğer yandan, insülin, c-peptid ve bazı antioksidan enzim düzeyleri ise DM+PfM-400 grubunda KONT grubuna göre önemli (p≤0.05) artış bulundu. Bunlara ek olarak, dokulardaki MDA düzeyi DM+PfM grublarında düşerken, DM ve DM+MPfÇ gruplarında ise genel olarak arttı. Sonuç olarak; Prosopis farcta L. meyve ve çekirdek ekstraktlarının antioksidan etkilere sahip olabilirken, diyabetik komplikasyonlara karşı iyileştirici etkileri için kesin bir sonuç bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the antidiabetic and antioxidant effects of lyophilized extracts obtained from the fruit and the kernel of the grass (Prosopis farcta L.) (PF) plant in streptozotocin (STZ)-induced diabetic rats. After the toxicity test, 49 rats were divided into 7 groups as 7 rats in each group. Experimental diabetes was generated by streptozotocin (STZ) [50 mg/kg, intraperitoneal (i.p.)]. The study was designed as Control (Control), Diabetes mellitus (DM), Diabetes mellitus+3 mg/kg Glibenclamide (DM+GLY-3), Diabetes mellitus+100 mg/kg PF fruit extract (DM+PfM-100), Diabetes mellitus+400 mg/kg PF fruit extract (DM+PfM-400), Diabetes mellitus+100 mg/kg PF seed extract (DM+PfÇ-100) and Diabetes mellitus+400 mg/kg PF seed extract (DM+PfÇ-400) groups. At the end of the treatments, every 5 days blood sugar levels and weekly body weights of rats were recorded during the 21-day trial period. he levels of serum AST, ALT, ALP, LDH, TC, HDL-c, creatinine (CRE), urea, uric acid, insulin and c-peptide, glycosylated hemoglobin (HbA1c) and small intestine tissue α-glucosidase activity was determined as indicators of antidiabetic activity of lyophilized extracts. Also, CAT, SOD, GSH-Px, GST, GR, GSH enzyme levels and MDA content were determined as indicators of antioxidant activity in samples of kidney, small intestine, erythrocyte and liver tissue. According to the obtained results, the final weights of live animals decreased significantly in DM+PfM-100, DM+PfÇ-100 and DM+PfÇ-400 groups according to initial weights. In addition, AST, ALT, ALP, LDH, CRE, URE, uric acid, α-glucosidase and HbA1c levels were significantly (p≤0.05) increased in the diabetic plant extract supplement groups compared to the NK group. On the other hand, insulin, c-peptide and some antioxidant enzyme levels increased significantly (p≤0.05) in the DM+PfM-400 group compared to the DM group. In addition, MDA levels in the tissues decreased in the DM+PfM groups whereas increased in the DM and DM+PfÇ groups as comparet to Control. As a result; while Prosopis farcta L. fruit and seed extracts may have antioxidant effects, no definitive result has been found for the therapeutic effects against diabetic complications.