Kerküklü Türkmen Şair Mehmed Sadık ve şiir kitabı 'Coşkun duygularım
Kirkuk writer Mehmed Sadık and his poetry book 'Coşkun duygularım'
- Tez No: 505510
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TURGUT KOÇOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kerkük Edebiyatı, Mehmed Sadık, Eski Türk Edebiyatı, Türkmen Şiiri, Kirkuk Literature, Mehmed Sadık, Classical Turkish literature, Turkomen's Poetry
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 377
Özet
Bu çalışma, Türkmen edebiyatının önde gelen ve 20. yüzyılların başlarında yaşamış olan Mehmed Sadık'ın Türkmen edebiyatındaki yeri, hayatı, edebî kişiliği, eserleri ve bilhassa onun“Coşkun Duygularım”adı eserinin incelenmesini içermektedir. Çalışma genel hatlarıyla, Giriş bölümde Türkmen Edebiyat, Irak Türk Edebiyatı'nda Kullanılan Ölçüler, Şekiller Ve Türler; birinci bölümde Mehmed Sadık, Edebî Kişiliği, Matbu Eserleri, Mahtut; ikinci bölümde ise, Coşkun Duygularım ve onun incelemesini içermektedir. Şairin önemli eserlerinden biri olan“Coşkun Duygularım”adlı eseri bu çalışmaya konu olmuştur. Eser, aruz vezniyle yazılmış olup, Klâsik Türk edebiyatının biçimleri ve türlerine göre terkiplenmiştir. Klâsik usule göre yapılan bu incelemede, hem şairi hem de eselerini tanıtmak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study includes the examination of the place, life, literary personality and works of Mehmed Sadik, who lived in the exculasive of Turkoman literature and early 20th century, in Turkmen literature, especially his work called Coşkun Duygularım. In general terms of the study, in The Introduction, The Turkmen Literature, Aruz Prosody, The Verse, and Species used in Iraqi Turkish Literature; Mehmed Sadik in the first chapter, His Literary Personality, His Printed Works, His Mahtut Works; In the second part, it contains Coşkun Duygularım and Its Review. Coşkun Duygularım, one of the important works of the poet, was the subject of this work. The work is written in the form of aruz prosody or, is shaped according to the forms and genres of classical Turkish literature. In this examination made according to the classical method, it was aimed to introduce both his poet and his works.