Assessment of plastic zone thickness and convergences for tunnels excavated in weak to fair quality rocks in Turkey
Türkiye'de zayıf ve orta kalite kayalardaki tünellerin kazıları için plastik zon ve deformasyonların tahminine ilişkin değerlendirme
- Tez No: 506686
 - Danışmanlar: PROF. DR. TAMER TOPAL
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Deformasyon, Karar Ağacı Analizi, Sonlu Elemanlar Yöntemi, Plastik Zon, Tünel Kazısı, Convergence, Decision Tree Analysis, Finite Element Method, Plastic Zone, Tunnel Excavation
 - Yıl: 2018
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 256
Özet
Eski medeniyetlere ait bir çok yapı yeraltında inşaa edilmiştir. Bunlardan bazıları yeraltı şehirleri, ulaştırma sistemleri veya depolama alanlarıdır. Modern çağda ise yeraltı yapıları halen önemini korumaktadır. Ancak her yeraltı yapısı, kaya kütle davranışlarının kazı öncesi, tünel yakınsamalarının ve plastik bölge kalınlıklarının ise kazı sonrası tahmin edilmesini gerektirir. Bu tez çalışmasında herhangi bir tünel kazı aynasının kazı öncesi deformasyonlarının ve plastik zon kalınlığının tahminine ilişkin bir yöntemin; gerçek saha verileri, istatistiksel ve nümerik metotlarla ortaya konulması hedeflenmiştir. Bu amaçla karayolu tünel kazılarında deformasyonların ve plastik zon kalınlıklarının gelişimi, özellikle zayıf ve orta kalite kaya kütlelerinde değerlendirilerek plastik zon kalınlıkları ile tünel yakınsaklıkları arasındaki ilişki ortaya konulmuştur. İstatistiksel ve sayısal yöntemler kullanılarak çeşitli tünel kazılarına ait deformasyon ve kaya kütlesi jeoteknik verileri toplanmış ve istatistiksel olarak modellenmiştir. Tüm bu değerlendirmeler için bu alanda ilk kez kullanılan ve özellikle aralarında doğrusal bir ilişki bulunmayan bir bağımlı değişkenin birden fazla bağımsız değişkenle olan ilişkisini açıklamakta faydalı olan karar ağacı yöntemi en uygun yöntem olarak seçilerek kullanılmıştır. Sonuç olarak, kullanışlı ve kullanıcı dostu bir deformasyon tahmin modeli oluşturulmuş ve ayrıca, elde edilen ampirik denklemlerle deformasyonların plastik zon kalınlığı ile olan ilişkisi sonlu elemanlar analizi ile ortaya konulmuştur. Ayrıca, ilgili tünel enkesitinin birbirine benzer olduğu tünel kesimlerinde, kapanmaların öngörülmesi için yeni bir ampirik denklem de tanımlanmıştır. Bu denklem, özellikle üç veya daha fazla noktada tünel duvarı deformasyon miktarı bilindiğinde, deformasyon miktarları araştırılan tünel bölümü için ölçülmemiş deformasyonların tahminine yönelik bir yöntem olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Most of the ancient civilization structures were constructed under the ground, such as underground dwellings, transportation systems or storage facilities. In our modern era, underground constructions are still keeping their importance. Yet, every underground excavation requires prediction of rock mass behavior prior to excavation. Besides, this also means the prediction of convergences and plastic zone thicknesses after an excavation. In this thesis, development of convergences and plastic zone thickness during tunnel excavations were evaluated especially for weak to fair quality rock masses using actual field measurements, statistical and numerical analyses. Plastic zone thicknesses in relation with tunnel convergences were also identified. Decision tree method was selected as the best convergence estimation method, which is first in this kind and convenient for the determination of the relation between one dependent variable and multiple independent variables where there is not any linear relation within. As a result, a useful and user friendly convergence estimation model was generated. Moreover, the relation of convergences with plastic zone thickness was also revealed by the help of empirical equations, by using finite element analysis. Moreover, a new empirical equation was also identified for the prediction of tunnel wall closures. This equation is proved to be working well in the specified similar tunnel sections especially if three or more tunnel wall convergences are known and can be used for the estimation of unmeasured convergences for that section.