Synthesis, electrochemical, sensor, catalysis and thermal properties of hybrid materials based on graphene and their some transition metal complexes
- Tez No: 507091
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TÜMER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
- Anahtar Kelimeler: Grafenoksit, sensor, katalizör, Vitamin K3, menadion, Graphene oxide, sensor, catalyst, Vitamin K3, menadione
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik ve Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 271
Özet
Bu tezde, grrafen oksit esaslı hibrit materyaller (HL1-HL4) ve onların Co2+, Cu2+ ve Ni2+ metal komplekslerini sentezledik. Öncelikle, hibrit materyalleri elde etmek için grafen oksit ve (3-aminopropil) trimetoksisilandangrafen oksid-3-aminopropil trimetoksisilan (GO@SiO2-NH2) elde ettik. Çeşitli 2,6-di-formil fenol türevleri (metil, bromo, tert-butil ve metoksi) ve GO@SiO2-NH2 materyalinin arasındaki tepkimeden dört adet hibrit materyal (HL1-HL4) sentezlenmiştir. Hibrit materyallerin Co2+, Cu2+ ve Ni2+ metal tuzlarıyla etkileştirilmesinden geçiş metal kompleksleri sentezlenmiş ve tüm materyaller FTIR, Uv-Vis, XRD, EDX, SEM, TEM, TGA/DTA, ICP-OES ve siklik voltametri ile karakterize edilmiştir. Hibrit materyallerin kemosensör özellikleri Na+, K+, Cd2+, Co2+, Cu2+, Hg2+, Ni2+, Zn2+, Al3+, Cr3+, Fe3+ve Mn3+ iyonlarına karşı incelenmiştir. Tüm hibrit materyallerinin Fe3+ iyonuna karşı seçici olduğu bulunmuştur. Grafen oksit katı destekli geçiş metal kompleksleri heterojen katalizör olarak kullanılarak 2-metil naftalin'in (2MN) 2-metil-1,4-naftokinona (Vitamin K3, menadion, 2MNQ) oksidasyonuhidrojenperoksit, asetik asit ve sulfuric asit ortamında incelenmiştir. Cu2+ komplekslerinin diğer komplekslere oranla daha yüksek katalitik aktivite gösterdiği belirlenmiştir. 2-Metil naftalin'in (2MN) 2-metil-1,4-naftokinonaoksidasyonunda %54.65-60.23 seçicilikve %99.02-99.75 oranında ise dönüşüm belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, graphene oxide based on hybrid materials (HL) and their Co2+, Cu2+ and Ni2+ metal complexes. Were prepared the hybrid materials, firstly, the graphene oxide-3-aminopropyl trimethoxysilane (GO@SiO2-NH2) was obtained from graphene oxide and (3-aminopropyl) trimethoxysilane. Finally, the hybrid materials (HL) from GO@SiO2-NH2 and 4-R-2,6-diformyl phenol with different (R) groupes in para position on phenol ring (R = methyl, bromo, tert-butyl, methoxy ) were synthesized. The Co2+, Cu2+ and Ni2+ metal complexes of the HL were synthesized. All materials GO, GO@SiO2-NH2, HL and the metal complexes of HL were characterized by FTIR, Uv-Vis, XRD, EDX, SEM, TEM, cyclic voltammetry, TG/DTA and ICP-OES. The chemosensor properties of the HM were investigated against to the Na+, K+, Cd2+, Co2+, Cu2+, Hg2+, Ni2+, Zn2+, Al3+, Cr3+, Fe3+ and Mn3+ ions and we found that the HL has selective chemosensing to the Fe3+ ion. All the GO supported complexes were used as heterogenous catalysts in the oxidation of 2-methyl naphthalene (2MN) to 2-methyl-1, 4-naphthoquinone (Vitamin K3, menadione, 2MNQ) in the presence of hydrogen peroxide, acetic acid and sulfuric acid. Cu2+ complexes showed good catalytic properties compared to the literature. The selectivity of 2MN to vitamin K3 is in the range of 54.65 and 60.23% with 99.02- 99.75 % conversion ranges using hybrid material Cu2+ complexes.