Modernist sanatta biçimin muhalefeti
Opposition of form in modern art
- Tez No: 508640
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERDA KEMAL KESKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Türk Dili ve Edebiyatı, Philosophy, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ece Ayhan, Theodor W. Adorno, Estetik, Modernizm, Atonalite, Ece Ayhan, Theodor W. Adorno, Aesthetics, Modernism, Atonality
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Toplumsal Düşünce Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Türk şiirinin modernleşmesi sürecinde oldukça önemli bir yer kaplayan İkinci Yeni hareketinin birçok okur ve eleştirmen tarafından en farklı ve hatta aykırı sesi olarak görülen Ece Ayhan, genellikle anlaşılması epey güç bir üsluba sahip olması ile anılır. Ece Ayhan'ın hem şiirlerinin hem de kendi sanat anlayışı ve ideolojik fikirleri hakkında söylediklerinin Theodor Adorno'nun estetik teorisi ile ilişkilendirilebileceği ve bu ilişkinin Ece Ayhan şiirini anlamak için oldukça yararlı olabileceği ön kabulüne dayanan bu tez, Adorno'nun estetik teorisinden beslenerek Ece Ayhan'dan ve şiirlerinde kullandığı üsluptan bahsetmeyi hedeflemektedir. Zira kendisine kadar olan şiir geleneği ile karşılaştırıldığında, epey farklı bir üslup ve dil ile pek çok şairin daha önce hiç değinmediği konulardan söz eden Ece Ayhan'ın şiirlerinin sahip olduğu anlam ve önem, Adorno'nun estetik teorisi ile birlikte okunduğunda, çok daha görünür olmaktadır. Tezin merkezinde şu iki soru yatmaktadır: radikal anlamda kötü olan bir toplumda modernist sanatın edineceği politik misyon nedir ve bu misyon, atonal bir üslup ile neden ve nasıl bir araya gelmektedir?
Özet (Çeviri)
Ece Ayhan, who is the most different and even contrarian poet of İkinci Yeni movement, which takes up an important space during the process of modernization of Turkish poetry, is usually commemorated with his incomprehensible style. Attributed to the presupposition which holds the idea of the possible connection between Ece Ayhan's poems and Adorno's aesthetic theory and also the usefulness of this connection, this thesis, aims to talk about Ece Ayhan and his poems' style, in light of Adorno's aesthetic theory. For as much as, the meaning and the importance of Ece Ayhan's poems, which mentions matters that no other poet have mentioned before and which has a different style and language when it is compared to the preceded poetry traditions, is far great visible, when it is read through Adorno's aesthetic theory. In the centre of this thesis, lies this question: why and how, in a radically evil society, the political mission that modern art would gain, could come together with an atonal style?