Uluslararası antlaşmaların yapılışı ve geçersizliği
Preparation and invalidity of international treaties
  1. Tez No: 508977
  2. Yazar: ANIL ÇETİNKAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YASİN POYRAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası antlaşmaların geçersizlik sebepleri, antlaşmaların yapılışı, antlaşmaların geçersizliği, Viyana Antlaşmalar Hukuku Sözleşmesi kapsamında antlaşmaların yapılışı ve geçersizliği, Causes of invalidity of international treaties, preparation of treaties, invalidity of the treaties, preparation and invalidity of the treaty, the Vienna Convention on the Law of Treaties
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 229
Özet
Uluslararası antlaşmalar, ilk ortaya çıkışından günümüze kadar devletler üzerindeki etkisini ve ağırlığını her geçen gün artırarak gelmiş, uluslararası hukukun vazgeçilmez kaynaklarındandır. Uluslararası antlaşmaların bugün itibariyle, düzenlediği alanların çok geniş olması ve devletleri birbirlerine karşı yükümlülükler altına sokması, yükümlülükler yerine getirilmediğinde devletlere çeşitli yaptırımlar uygulanmasına neden olması, uluslararası alandaki önemlerini artıran sebeplerden birkaçıdır. Aynı şekilde uluslararası alanda, yargılama yapma ve uyuşmazlık çözme yetkisine sahip olan Uluslararası Adalet Divanı (UAD)'nın önüne gelen uyuşmazlıklarda, uluslararası antlaşmalara, uyuşmazlıkları çözümleyici bir kaynak olarak başvurması antlaşmaların, uluslararası alanda önemlerini artırmıştır. Uluslararası antlaşmalar, birbirini takip eden çeşitli aşamaların tamamlanması ile yapılmaktadır. Bu aşamaları; antlaşma metninin oluşturulması, antlaşmanın bağlayıcılık kazanması ve antlaşmanın hüküm doğurması şeklinde üçe ayırmak mümkün olmakla birlikte her bir aşama kendi içerisinde karmaşık pek çok işlemi bünyesinde bulundurur. Antlaşmaların tescili ve tescilin niteliği de antlaşmaların hüküm doğurması aşaması içerisinde değerlendirilmektedir. Uluslararası alanda, antlaşmaların yapılması kadar onların geçerli olması hususu da önemlidir. Bu bağlamda bir antlaşmanın geçerli sayılarak taraf devletlere birtakım hak ve yükümlülükler doğurabilmesi için uluslararası hukuka uygun olarak yapılması ve herhangi bir geçersizlik sebebini bünyesinde barındırmaması gerekir. Aksi hâlde, taraf devletlerin antlaşmanın geçersizliğini ileri sürerek daha önce bu antlaşmadan dolayı girmiş oldukları yükümlülüklerden kurtulmaları mümkün olabilecektir.
Özet (Çeviri)
International treaties have come to the fore every day, increasing their influence and weight over the states from the first appearance to the day-to-day, and they are the indispensable sources of international law. International agreements are just a few of the reasons that the areas they are organizing are so wide, they put the states under their obligations to each other, the obligations are not fulfilled, and various sanctions are imposed on the states. In the same way, the international arena has increased the importance of international treaties, international treaties, and international agreements as a resolving source of disputes, in the dispute before the International Court of Justice (ICJ), which has jurisdiction and jurisdiction. International treaties are made through the completion of several successive stages. Not only it is possible to define these steps in three ways as; creation of treaty text, and acquiescence of the treaty, provision of treaty, but also each stage has many complex operations in its own right. Both registration of the treaties and the nature of the registration are assessed in the stage of provision of the treaties. In the international arena, validity of treaties is as much important as signing of treaties. In this context, a treaty must be made in accordance with international law and be free from any grounds of invalidity in order to be able to create certain rights and obligations to the States Parties. Otherwise, it would be possible for the States parties to avoid the obligations they had previously entered into through this treaty, arguing the invalidity of the treaty.