Gonartroz olgularında total diz artroplastisi tasarımının klinik ve fonksiyonel sonuçları üzerine etkisi
The effect of prothesis design on functional results in total knee artroplasty
  1. Tez No: 509112
  2. Yazar: CEMAL KIZILKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERSİN ERÇİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: primary total knee arthroplasty, prosthesis design, functional outcomes, medial pivot knee
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
AMAÇ: Çalışmamızda gonartroz olgularında medial pivot diz protezi tasarımlarının klinik ve fonksiyonel sonuçlara olan etkisini sık kullanılan tasarımlarla karşılaştırmayı amaçladık. GEREÇ VE YÖNTEM: Bu çalışmada Kasım 2015 ve Nisan 2017 tarihleri arasında Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma hastanesinde opere edilen 75 hastanın 93 dizi prospektif olarak değerlendirildi. Hastalar üç grup halinde değerlendirildi. İlk grup medial pivot tasarımlı diz protezi kullanılan hastalar, ikinci grup bağ koruyan sabit insert kullanılan hastalar, üçüncü grup bağ kesen mobil insert kullanılan hastalardı. Hastaların ameliyat öncesi ve son takiplerinde eklem hareket açıklıkları, diz cemiyeti skoru, diz cemiyeti fonksiyonel skoru ve WOMAC skorları karşılaştırılarak değerlendirildi. Ortalama takip süremiz 15,14 aydır. BULGULAR: Bu çalışmada Kasım 2015 ve Nisan 2017 tarihleri arasında Bakırköy Dr. Sadi Konuk eğitim ve araştırma hastanesinde opere edilen 75 hastanın 93 dizi prospektif olarak değerlendirildi. Değerlendirmeye alınan hastaların 13 tanesi erkek(%17,33), 62 tanesi kadındır (%82,77). Yaş ortalaması 65,9 olarak hesaplanmıştır (47-83 yaş). Hastalarımızın takip süresi ortalama 15,14 aydır. Hastalarımızın yaş ortalaması 65,9 dur. Ameliyat öncesi değerler ile son takipteki değerler karışılaştırıldığında tüm gruplarda anlamlı artış görülmüştür. Bu artış gruplar arasında kıyaslandığında aralarında anlamlı farklılık yoktur. Ameliyat sonrası son takiplerinde KSS ve KSFS değerlerine bakıldığında tüm gruplarda ortalama (73-78,2) olarak hesaplanmıştır. Bu değerlere her bir grup için baktığımızda Grup 1 (75,8-76,1), Grup 2 (74,3-80) ve Grup 3 (70,4-78,6) olarak hesaplanmıştır. Gruplar arasında ameliyat sonrası son takiplerinde KSS ve KSFS değerlerinde anlamlı fark yoktur (p=0,463-p=0,943). Ameliyat sonrası son takiplerinde WOMAC skoru tüm gruplar için ortalama 24,3 olarak hesaplanmıştır. Grup 1 (22,5), Grup 2 (23,6) ve Grup 3 için ortalama (26,02) olarak hesaplanmıştır, bu değerler için gruplar arasında anlamlı farklılık yoktur (p=0,776). Ameliyat sonrası son takiplerinde fleksiyon değerleri ölçüldüğünde tüm gruplarda ortalama 101,9(75-125) derece idi bu değerlere gruplar içinde baktığımızda fleksiyon derecesi Grup 1 ortalama 102,3 derece, Grup 2 100,8 derece ve Grup 3 102,3 derece olarak hesaplanmış olup gruplar arasında istatiksel anlamlı fark bulunamamıştır (p=0,850). SONUÇ: Medial pivot diz protezi tasarımları, bağ koruyan sabit insert ve bağ kesen mobil insert tasarımları kullanılarak yapılan total diz protezi ameliyatı klinik sonuçları ve eklem hareket açıklıkları benzer sonuçlar vermektedir. Her nekadar tasarım farklılıklarının uzun dönem sonuçları belirli olmasada, seçilmiş vakalar dışında kullanılacak protez tasarımı cerrahın kendi tecrübesini ve tercihine bırakılması gerektiğini düşünüyoruz
Özet (Çeviri)
The effect of medial pivot prosthesis design on functional results in primary total knee arthroplasty Dr. Sadi Konuk Education and Research Hospital, Istanbul Purpose: The aim of the study was to compare the effect of medial pivot knee prosthesis designs on clinical and functional outcomes with commonly used designs in primary total knee arthroplasty. Methods: Between November 2015 and April 2017, 93 knees of 75 patients undergoing total knee arthroplasty were prospectively evaluated. The patients were divided into three groups. The first group consisted of patients using a medial pivot-designed knee prosthesis (MP), the second group using ligament-protecting fixed insert (LPFI), and the third group using ligament-cutting mobile insert (LCMI). In the preoperative and postoperative last controls, joint range of motion, Knee Society Score (KSS), Knee Society Function Score (KSFS) and WOMAC (Western Ontario and McMaster Universities Osteoarthritis Index) scores were compared. Results: Thirteen of the patients were male (17.33%) and 62 were female (82.77%) and the mean age was 65.9. The average follow-up period for our patients is 15.1 months (at least 12 months). Preoperative functional scores and joint range of motion were significantly increased in all groups when compared with the postoperative last control. At the last postoperative follow-up, mean KSS score was 73, KSFS score was 78.2 and WOMAC score was 24.3 in all groups. The mean KSS score was 75.8 in group 1, 74.3 in group 2 and 70.4 in group 3.The mean KSFS score was 76.1 in group 1, 80 in group 2 and 78.6 in group 3. The mean WOMAC score was 22.5 in group 1, 23.6 in group 2 and 26.02 in group 3. There was no significant difference between the groups in terms of postoperative KSS, KSFS and WOMAC scores (p=0.463, p=0.943 and p=0.776, respectively). The knee flexion angle at the last postoperative follow-up was measured as 101.9 (between 75 and 125) degrees in all groups. The mean flexion angle was 102.3 degrees in Group 1, 100.8 degrees in Group 2, and 102.3 degrees in Group 3, and no statistically significant difference was found between the groups (p = 0.850). Conclusion: We consider that the design of the medial pivot prosthesis in the primary knee arthroplasty does not have a significant effect on the clinical outcome, and that the selection of the prosthesis design should be left to the surgeon's own experience and preference.