Deneysel tıkanma sarılığı modelinde infliximab'ın bakteriyel translokasyon üzerine etkisi
The effect of infliximab on bacterial translocation in experimental obstructive jaundice model
- Tez No: 509140
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM BARUT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Tıkanma sarılığı, bakteriyel translokasyon, infliximab, Tümör Nekrozis Faktör Alfa, interlökin-1, interlökin-6, interlökin-8, Obstructive Jaundice, bacterial translocation, Infliximab, Tumor necrosis factor alpha, interleukin-1, interleukin 6, interleukin 8
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Deneysel Tıkanma Sarılığı Modelinde İnfliximab'ın Bakteriyel Translokasyon Üzerine Etkisi Obstruktif sarılık operatif tekniklerdeki ve etkin geniş spektrumlu antibiyotiklerdeki gelişmelere rağmen günümüzdeki önemli problemlerden biridir. Yüksek morbidite ve mortalite oranları mevcuttur ve prevalansı yüksektir. Tıkanma sarılığının oluşturduğu sistemik inflamatuvar yanıt bakteri translokasyonuna ve uzak organ hasarına neden olur. İnflamatuar kaskadın ilk aşaması, makrofajlardan TNF-α ve IL-1 salımıyla sitokin fırtınasının başlatılmasıdır. Bu sürece hemostaz eşlik eder. Proinflamatuar yanıt dengelenemezse, sepsise bağlı organ hasarı kaçınılmazdır. İnfliximab, anti-TNF-α etkinliği bilinen ve klinikte Ülseratif Kolit, Crohn hastalığı,Romatoid Artrit, Ankilozan Spondilit, Psöriazis, Hepatosplenik T-Cell Lenfoma gibi durumlarda da sık kullanılan bir ajandır. Anti TNF-α etkinliği ile sitokin cevabı engellenebilir ve bakteriyel translokasyon, organ hasarı ve çoklu organ yetmezliğinin önüne geçilerek sistemik inflamasyonun kontrolü sağlanabilir. Bu çalışmada anti-TNF-α etkinliği kanıtlanmış olan infliximabın, ratlarda deneysel olarak oluşturulmuş tıkanma sarılığı modelinde, sitokin cevabını azaltabileceği ve bununla ilintili olarak da bakteriyel translokasyon ve sepsisi önleyip önleyemeyeceğinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmamızda 57 erişkin erkek Wistar-Albino sıçan kullanıldı. Kontrol grubunda 11,tıkanma sarılığı grubunda 23, tıkanma sarılığı + tedavi grubunda 23 sıçan kullanıldı. Kontrol grubuna sadece laparatomi yapıldı. Tıkanma sarılığı grubuna ve tıkanma sarılığı + tedavi grubuna ise laparatomi ve koledok ligasyonu uygulandı. Tüm denekler 1 hafta boyunca standart şartlarda beslenip ilaç grubuna günlük 10 mg/kg intavenöz infliximab verildi. 1 hafta sonrasında deneklerden kan, karaciğer, dalak, mezenter lenf nodu örnekleri alındı. Kan TNFα, IL-1, IL-6, IL-8 değerleri, kan kültürü, karaciğer, dalak, mezenter lenf nodu doku kültürleri çalışıldı. Obstrüktif sarılık modelinde, infliximabın TNF-α, IL-1 ve IL-6 seviyelerini azalttığı ve IL-8 seviyelerini etkilemediği tespit edildi. Ayrıca infliximabın bakteriyel translokasyonu azalttığı da gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Effect of Infliximab on Bacterial Translocation in Experimental Obstructive Jaundice Model Obstructive jaundice is one of the most important hepatobiliary system problem. Despite the developments in operative techniques and effective broad spectrum antibiotics it still remains problematic. High morbidity and mortality rates are present and the prevalence is also high. The systemic inflammatory response caused by obstructive jaundice causes bacterial translocation and distant organ damage. The first stage of the inflammatory cascade is the initiation of cytokine storm with release of TNF-alpha and IL-1 from macrophages. This process is accompanied by hemostasis. If the proinflammatory response can not be balanced, organ damage due to sepsis is unavoidable. Infliximab is a systemic agent known to have anti TNF-α effect and is used on diseases such as Ulcerative Colitis, Crohn's Disease, Rhomatoid Arthritis, Ankylosing Spondilitis, Psoriasis and Hepatosplenic T- Cell Lymphoma. With anti-TNF-alpha activity, cytokine response can be prevented and systemic inflammation can also be controlled by avoiding bacterial translocation, organ damage and multiple organ failure. The aim of this study is to investigate the effect of infliximab to prevent cytokine response and prevent bacterial translocation and sepsis in an experimentally induced obstructive jaundice model in rats. In our study, 57 adult male Wistar-Albino rats were used. 11 rats were used in the control group, 23 in the obstructive jaundice group and 23 in the obstructive jaundice+treatment group respectively. Just laparotomy was performed for the control group. Choledoch channel ligation with laparotomy was performed for obstructive jaundice group and obstructive jaundice + treatment group. All subjects were fed on standard conditions for 1 week and 10 mg / kg / day of intavenous infliximab was given to the drug group. Blood, liver, spleen and mesenteric lymph node samples were taken from the subjects 1 week after surgery. Blood TNF-α, IL-1, IL-6, IL-8 levels, blood culture, liver, spleen and mesenteric lymph node tissue cultures were studied. Obstructive jaundice model in the rat, it was determined that infliximab reduced TNFα, IL-1 and IL-6 levels and did not effect IL-8 levels.It has also been shown that infliximab reduces bacterial translocation.