Savaş (Saraykent-Yozgat) köyü cevherleşmelerinin özellikleri
Features of Savaş village (Saraykent-Yozgat) mineralizations
- Tez No: 50937
 - Danışmanlar: PROF.DR. AHMET SAĞIROĞLU
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Cu-Zn cevherleşmesi, damar tipi, skarn tipi, kalkopirit, sfalerit, spekıtfarit, flııorit, pirit, galen, Bi-fahlers, tremolit, diyopsit. epidot
 - Yıl: 1996
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Fırat Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Sayfa Sayısı: 25
Özet
Savaş köyü cevherleşmeleri Yozgat ili Saraykent ilçesi 10 km. kuzeyinde yer almaktadır. Bölgede iki farklı litolojik topluluk bulunmaktadır. Bunlar Paleozoyik yaşlı Akdağ Metamorfitleri' ne ait mermerler ile Eosen yaşlı andezitik volkanitlerdir. Çalışma alanındaki cevherleşmeler andezitik volkanitlerin içerisinde damar ve mermerlerle olan kontaklarında skarn olmak üzere iki tipte gözlenmektedir. Damat" tipinde olan cevherleşmelerin cevher içeriği kontakta oluşanlara göre daha fazladır. Damarlar yerel ölçekte, KB-GD ve KD-GB yönlü kırıklar ile ilişkilidir. Bu damarların mineral bileşimi kalkopirit, sfalerit, spekiülarit, fluorit, pirit, galen, Bi-fahlers, altın, kovellin-kalkozin şeklindedir. Volkanitler ile mermerlerin kontağındaki cevherleşmeler ise ya iki birimin kontağında ya da mermerlerin içerisinde gelişmiş damarcıklar şeklinde gözlenmektedir. Kontaktaki cevherleşmelerin egemen mineralleri spekülarit ve daha az olarak da sfalerit yer almaktadır. Kontaktaki cevherleşmelere ise tremolit, diyopsit, epidot, kuvars, kalsit ve klorit gibi skarn mineralleri eşlik etmektedir. Bölgedeki cevherleşmelere ait örneklerin kimyasal analizleri sonucunda genelde yörede çinko ve bakır zenginleşmelerinin önemli olabileceğini göstermiştir. ElementlerII birbirleriyle korele edildiğinde ise bakır ile demir, çinko ile kadmiyum, mangan ve magnezyum arasında doğrusal bir ilişkinin olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Saraykent Township of Yozgat province. Two lithologieal groups are present in the studied area; marbles of Paleozoic Akdag metamorphites and Eocene andesitic volcanics. The mineralezations occur as vein type within the volcanics and skarn type along the marble-volcanic contacts. The vein type mineralisations have richer metal contents than the skarn type. The veins are related with N¥-SE and NE-SW trending fracture systems. The mineral assemblage of the veins is; chalcopyrite, sphalerite, speeularite, fluorite, pyrite, galena, Bi-fahlore, Au, and covelline-chalcocite. The slcarn type mineralizations occur as veinlets within volcanics or marbles, along the contact. The minerals of this type are; speeularite and sphalerite and as slcarn minerals tremolite, diopside, epidote, quartz, calcite and chlorite are present. Geochemical analysis indicate that the Zn and Cu enrichments have economical potentials. The correlation analysis show good correlations Cu-Fe, Zn-Cd, Zn-Mn and Zn-Mg pairs. Key Vords: Cu-2n mineralizations, vein type, skarn type, chalcopyrite, sphalerite, speeularite, fluorite, pyrite, galena, Bi-fahlore. tremolite, diopside, epidote.IV TEŞEKKÜR çalışmalanın sırasında yardımlarını gördüğüm sayın hocam Prof. Dr. Ahmet SAölRûÖLU' na teşekkürü bir borç bilirim. Ayrıca bölümümüs teknik ressamı sayın Dursun Yılma2 ve laborantı sayın Fuat İstek' e teşekkür ederim.