İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin İzmir'deki yayın organı İttihad gazetesi
Ittihad newspaper as the publication of committee of union and progress in Izmir
- Tez No: 509445
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİH TINAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Basın, İttihad Gazetesi, II. Meşrutiyet, İttihat ve Terakki Cemiyeti, İzmir, Press, Ittihad Newspaper, II. Constitutionalism, The Comittee of Union and Progress, Izmir
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 282
Özet
30 yıl süren ve birçok alanda olduğu gibi basın alanında da baskısı ağır şekilde hissedilen istibdat dönemi, 1908 yılında meşrutiyetin ikinci defa ilan edilmesi ile sona ermiştir. Sonrasında ortaya çıkan özgürlük ortamı özellikle basın alanında kendini göstermiş ve değişen siyasi iklim, sayısız gazete ve derginin de ilk defa yayın hayatına başlamasına imkân sağlamıştır. İttihad gazetesi de bu özgürlük ortamında İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin İzmir'deki yayın organı olarak yayın hayatına başlamış (8 Ekim 1908) ve cemiyetin sözcülüğünü yapmayı kendine ilke edinmiştir. Gazete bu misyonunu 142. nüshasına kadar (3 Nisan 1909) sürdürmüş ve bu tarihte yaşanan yönetim değişikliği sonrasında fikirsel bağımsızlığı temel alan bir anlayışı benimseyerek cemiyetin sözcülüğünü yapma misyonunu terk etmiştir. Tez çalışmasında gazetenin, cemiyetin sözcülüğünü yaptığı ilk 142 nüshasının analizi üzerinden dönemin olayları karşısında İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin görüş, tutum ve yaklaşımları irdelenmiştir. Ayrıca İttihad'ın istibdat rejiminin olumsuz sonuçlarını takiben toplumun İttihat ve Terakki Cemiyeti iktidarı döneminde başlayan toplumsal ve siyasal dönüşüm yolunda sağladığı katkılar ayrıntılarıyla incelenmiştir. Gazetenin, İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin görüşleri ile uyumlu hareket ettiği ve uzun süre cemiyet politikalarını savunduğu ortaya çıkmaktadır. İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin getirmiş olduğu“Özgürlük”,“Eşitlik”,“Kardeşlik”ve“Adalet”kavramları üzerinden“Osmanlılık”fikrini temel alan bir yayın politikası takip ettiği ortaya çıkmaktadır. Bu tez çalışması ile İttihad gazetesinin ilk 142 sayısında İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin sözcülüğünü yapma misyonunun gerekliliklerini istisnasız bir biçimde yerine getirdiği ve II. Meşrutiyet'in özgürlük ortamının da etkisiyle siyasal ve toplumsal dönüşüm adına İttihat ve Terakki Cemiyeti tarafından girişilen işlere, İzmir özelinde destek verdiği ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
The period of Istibdat, run for 30 years in when the field of press as well many other fields heavily felt under pressure, ended with the declaration of a new Constitution for the second time in 1908. The freedom environment that emerged afterwards manifested itself especially in the field of press, and allowed countless newspapers and magazines to start broadcasting for the first time under the shadow of a changing political climate. The Ittihad newspaper started its life of newspaper (on October 8, 1908) as the publication body of the Committee of Union and Progress in Izmir during this new context of freedom and made it their principle to act as the spokesman for the committee. The newspaper continued this mission until its 142nd edition (on April 3, 1909), and abandoned this mission after the change of administration, adopting an approach based on ideological independence. In this dissertation, the opinions, attitudes and the approaches of the Committee of Union and Progress towards the events during that period were investigated through the analysis of its first 142 editions by the newspaper, emerged as the spokesman of the committee. In addition Ittihad, following the negative consequences of the Istibad regime, the contributions of the committee to the social and political transformation during their rule in power were examined in details. It emerges that the newspaper acted in accordance with the views of the Committee of Union and Progress and defended its policies for a long time. It turns out that their publication policy was based on the idea of“Ottomanism”originated from the concepts of“Freedom”,“Equality”,“Brotherhood”and“Justice”modelled by the Committee of Union and Progress. The dissertation concludes that in the first 142 editions, the Ittihad newspaper fulfilled the requirements of their mission to act as the spokesman of the Committee of Union and Progress without exception, and under the shadow of the freedom environment by the new constitution, they gave journalistic supported for the political activities initiated by the Committee of Union and Progress with the name of political and social transformation in Izmir case.