Turkish women history between 6 and 10 centuries (Pre-Islamic period)
6. ve 10. yüzyıllar arası Türk kadın tarihi (İslamiyet öncesi)
  1. Tez No: 509773
  2. Yazar: BAŞAK KUZAKÇI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TAŞAĞIL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: İslamiyet öncesi, Türk tarihi, kadın tarihi, kadın heykelleri, aile, destan, mitoloji, devlet teşkilatı, Türk yazıtları, pre-Islamic, Turkish history, women's history, women's sculptures, family, epic, mythology, state organization, Turkish inscriptions
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu araştırmada İslamiyet'ten önce Türk toplumunda kadının yeri ve değeri konusunda tarihi bir bakış açısı ile bakılmaya çalışılmıştır. Bu nedenle, 6.-10.yy'da yaşayan Türk topluluklarında kadının rolü, Türk törelerinde kadının konumu, sosyal ve siyasi yaşamlarda değeri incelenmeye çalışılmıştır. Ayrıca, yazıtlarda yer alan metinlerde kadın erkek ilişkileri, seyyahların raporları ve kadın mezar taşları ile heykelleri incelenmiştir. Türk topluluklarının bulundukları coğrafyalara göre değişen töre ve dinleri ele alınmış ve kadın algısının kültürel değişimleri ortaya konulmaya çalışılmıştır. Toplumların uygarlık seviyelerinin değerlendirilmelerinde kadın, erkek ilişkileri ve aile yapısının oldukça önemli bir rolü vardır. Eski Türk topluluklarının göçebe olarak görülmesi ve bu nedenle uygarlık tarihine bir katkısı bulunmadığı öne sürülmektedir. Fakat eski Türk toplulukları içerisinde kadın-erkek ilişkileri bu tezi yok edecek niteliktedir.
Özet (Çeviri)
In this research, it was tried to look at the place and value of woman in Turkish society before Islam from a historical point of view. For this reason, the role of women in the Turkish communities living in the 6th and 10th centuries, the position of women in Turkish customs, social and political life, tried to examine the value. In addition, in the texts in the inscriptions, female and male associations, reports of travelers, and female gravestones and sculptures were examined. The traditions and religions of the Turkish communities vary according to the geographical region they are in and the cultural changes of the women's perception are tried to be revealed. In evaluating the civilization levels of societies, the role of women, men and family has a very important role. It is suggested that the ancient Turkish communities are nomadic and therefore have no contribution to the history of civilization. But within the ancient Turkish communities the male-female associations will destroy this thesis.