Türkiye'de saraciye sektöründeki deri çantaların tasarım ve üretim süreçlerinin endüstriyel tasarım perspektifinden icelenmesi
Examining the design and production process of leather handbag in saddlery sector in Turkey by the perspective of industrial design
- Tez No: 510014
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ASATEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, Industrial Design
- Anahtar Kelimeler: Saraciye, Deri, Çanta, Endüstriyel Tasarım, Saddlery, Leather, Bag, Industrial Design
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endüstriyel Tasarım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Zanaat alt yapısından gelen saraciye sektörü, Türk kültüründe önemli bir yere sahip sanayi dalların biridir. Geçmişten günümüze at ve koşum takımları, heybe, cüzdan, kemer gibi ürünler üreten saraciye sektörü tasarım ve teknolojideki ilerlemelerle ürün gamını giderek arttırmaktadır. Saraciye sektöründe en çok kullanılan malzeme ise hayvancılığın yan ürünü olan deri malzemedir. Bu çalışmada, Türkiye'de saraciye sektöründeki deri çantaların tasarım ve üretim süreçleri, endüstriyel tasarım perspektifinden incelenmiştir. Araştırma kapsamında, nitel araştırma ve nicel araştırma ve veri toplama yöntemleri kullanılmıştır. Araştırmanın ilk aşamasında; saraciye sektörü, deri malzeme ve çanta ile ilgili literatür taraması yapılmıştır. Sektör ile ilgili kurum ve kuruluşların endüstri ve ticaret raporları incelenmiştir. Araştırmanın ikinci bölümünde saha araştırması yapılmıştır. Çalışma içeriği itibariyle köklü bir geçmişe sahip olan saraciye sektörünün hem geçmiş yapısı hem de günümüz koşullarını iyi anlamak için araştırmaya katılan birey ve kurumların görüşleri, ön görüleri, ve deneyimlerini aktarmaları önem teşkil etmektedir. Bu amaç doğrultusunda, İstanbul'da deri çanta üretimi yapan beş firmanın yetkilileriyle derinlemesine yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmış, bu beş firmanın üçünün üretim, ürün geliştirme, tasarım departmanları gezilmiş, yerinde yapılandırılmamış gözlem yapılmıştır. Araştırmayı daha geniş bir kesime yaymak amacı ile Saraciye Sanayicileri Derneği üyesi İstanbul'da deri çanta üretimi yapan 50 firma yetkilisiyle anket çalışması yapılmıştır. Araştırma sonucunda ortaya çıkan bulgularda saraciye sektöründeki deri çanta tasarımında endüstriyel tasarım bilincinin varlığı ve kullanımının nasıl bir rol üstlendiğinin, zanaat kökenli bu sektörün geleceğini nasıl şekillendireceği hakkında bir model oluşturulması hedeflenmektedir. Bu araştırma sayesinde zanaat kökenli,emek yoğun saraciye sektörüne, endüstriyel tasarım bilinci ve katkısını ortaya çıkarmak amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Saddlery is the one of the pruduction sectors that was originated from the crafts and defines an important branch of crafts in reference to Turkey and Turkish Culture. For decades it had been producing saddlebags, wallets, belts etc. And presently it has been increasing its product range with design and technological progress. The most commonly used material in the saddlery sector is leather which is a by-product of animal husbandry. In this study, design and production process of leather handbags in leather goods sector in Turkey has been examined from the perspective of industrial design. In this research, qualitative research and quantitative research and data collection methods were used. In the first phase of the research literature review was conducted which is oriented to the saddlery sector, leather materials and bags. Also, industry and trade reports of the related institutions and organizations are examined. In the second part of the research, a series of field researches are conducted. It is important to understand the experiences and foresights of the individuals and institutions that have worked so far in the saddlery sector. With this objective, in-depth semi-structured interviews were held with officials of five companies producing leather bags in Istanbul. Three of these five firms were visited as to their production facilities, product development and design departments. Also unstructured observations were made at yhese three firms. For spreading the research to a wider range, a survey was conducted with the authorities of 50 companies which produce leather bags in İstanbul and members of Saddlery Industry Association. The objective in the findings of the research is how the presence and use of industrial design consciousness should play a role in leather bag design in the saddlery sector. Secondly, it is aimed to create a model of how this sector of craft-based industry will shape its future.