İşitme engelli sporculara uygulanan 8 haftalık pliometrik antrenmanın denge ve koordinasyon üzerine etkileri
The effects of 8 weekly pliometric studies on the balance and coordination of hearing impaired sports
- Tez No: 510039
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖNDER KARAKOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Voleybol, Pliometrik Antrenman, Denge, Performans, volleyball, plyometric, training, balance, performance
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışma işitme engelli sporculara uygulanan 8 haftalık pliometrik antrenmanın denge ve koordinasyon üzere etkilerini belirlemek amacıyla yapılmış deneysel bir çalışmadır. Bu çalışmanın evrenini Ali Süzer Özel Eğitim Meslek Lisesi işitme engelli 12 kız ve 12 erkek lisanslı voleybolcu öğrenci oluşturmaktadır. Bu çalışma için Etik Kurul izni alınmıştır. İşitme engelli voleybol deney grubu sporcuları yaş ortalama değerleri19,08± 1,62 yıl, boy 177,50± 5,07 cm., vücut ağırlığı ortalama değerleri olarak ise72,70± 8,28 kg. olarak tespit edilmiştir. İşitme engelli voleybol kontrol grubu sporcuları yaş ortalama değerlerini ise17,75± 1,28 yıl, boy ortalama değerlerini 175,75± 5,59 cm., vücut ağırlığı ortalama değerlerini ise 59,11± 9,71 kg. olarak tespit edilmiştir. Deney ve kontrol grubu belirlenirken Random yöntem kullanılmıştır. Deney grubuna haftada 3 gün 30'ar dakikalık pliometrik antrenman uygulanmıştır. Pliometrik antrenman voleybol antrenmanı öncesi uygulanmıştır. Kontrol grubu ise normal voleybol antrenmanına devam etmiştir. İstatistiksel analizler SPSS 16.0 paket programı kullanılarak yapılmıştır. İstatistiksel sonuçlar %95 güven aralığında ve p0.05). Sonuç olarak yapılan pliometrik antrenmanlar işitme engelli voleybolcuların özellikle statik dengeleri üzerinde olumlu bir etki yaptığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This is an experimental study and it was aimed to identify the effects of 8-week plyometric training of hearing-impaired athletes on balance. 24 Male hearing-impaired volleyball players participated in the study.Random method was used when experimental and control groups were identified. Subjects used in the study were divided into two groups as experiment (12 male age = 19.08 ± 1.62) and control group (12 male age = 17.75 ±1.28). 3 days/90 min. volleyball training programme was applied for two groups per week. For the experimental group, plyometric training was applied after warming before the volleyball training sessions.The control group continued their regular volleyball training. Statistical results were evaluated at 95% confidenceinterval and p 0.05).Consequently, it can be said that plyometric exercises have a positive effect especially on static balances ofhearing-impaired volleyball players.