Alüminyum A356 alaşımının titreşimli dökümü
Vibration casting of aluminum A356 alloy
  1. Tez No: 510631
  2. Yazar: SEZGİN YAŞA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÇİĞDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Alüminyum, Titreşimli döküm, Titreşimli Katılaşma, A356, [Al7Si0, 3Mg], Sertlik, Dendrit, Aluminum, Vibration casting, Vibrating Solidification, A356, [Al7Si0, 3Mg], Hardness, Dendrite
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Alüminyum sektöründe kaliteli ürünlere olan talep gün geçtikçe artmaktadır. bu amaçla yeni alaşımlar geliştirilmeli veya kulanılmakta olan malzemelerin özellikleri yeni üretim yöntemleriyle iyileştirilmelidir. Bu amaçla, Bu tez çalışmasında alüminyum sanayisin de büyük oranda kullanılan alüminyum A356 (Al7Si0,3Mg) alaşımı birincil (külçe) ve ikincil (hurda) kullanılmıştır. bu alaşımlarla yapılan dökümler titreşimli ve titreşimsiz olarak tekrarlanmıştır. Böylece, titreşimin birincil ve ikincil alüminyumun mikroyapı özellikleri ve sertlik üzerine olan etkileri araştırılmıştır. Mikroyapı görüntüleri alınarak birincil dentrit boyları (DAS), ikincil dentrit kolları arası mesafe (SDAS) ve faz oranları ölçülmüştür. Ve her bir numunenin Brinell sertlikleri (2,5 mm bilya çapı, 62,5 kgfyük) grafik olarak gösterilmiştir. Yapılan deneyler sonucunda titreşimli dökümün genel olarak birincil denrtit boylarını ve ikincil dentrit kolları arasındaki mesafeyi genel olarak azaltma yönünde etkisi olduğu ve Numune içerisinindeki porozitelerin titreşim etksisiyle numunede üst kısımlara doğru taşındığı gözlemlenlenmiştir. Faz oranlarının döküm numunelerine göre artış veya azalış gösterdiği saptanmıştır. Ayrıca sertlik değerlerinin titreşim uygulmasıyla birlikte az miktarda artış gösterdiği ancak numune yüzeyindeki farklı bölgelerde ve birincil alüminyum ve ikincil alümünyum alaşımında genel olarak aynı etkiyi göstermediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Demand for quality products in the aluminum industry is increasing day by day. Hence, new alloys should be developed for this purpose or the properties of the materials used should be improved by new production methods. For this reason, In this thesis, Aluminum A356 (Al7Si0,3Mg) alloy primary and secondary (scrap) alloy, which is used widely in the aluminum industry, is used. Castings performed with these alloys are repeated with vibration and without vibration. Thus, the effects of vibration on the microstructure properties and hardness of the primary and secondary aluminum have been investigated. The primary dentrite length (DAS), the distance between the secondary dentrite arms (SDAS) and the phase ratios were measured by taking microstructure images. And Brinell hardness of each sample (2.5 mm diameter, 62.5 kgf)is shown graphically. As a result of the experiments carried out, it has been observed that the vibrating casting is generally effective in reducing the distance between the primary denitrite lengths and the secondary dentrite branches in general, and the porosities in the sample are transported to the upper part of the sample by the vibration effect . The phase ratios have been found to increase or decrease according to the casting samples. It has also been found that the hardness values increase slightly with the application of vibration, but, it does not generally have the same effect in different regions of the sample surface and in the primary aluminum and secondary aluminum alloys.