Güzel sanatlar fakültelerinde yürütülen bireysel ses eğitimi dersine yönelik öğretim programı modeli
An instructional program model for individual voice education for music departments of faculties of fine arts
- Tez No: 510841
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMA SEVİNÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Güzel Sanatlar Fakültesi, Bireysel Ses Eğitimi, Program Geliştirme, Fine Arts Faculty, Individual Voice Education, Program Development
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 266
Özet
Bu araştırmada mesleki müzik eğitimi veren yükseköğretim kurumlarından Güzel Sanatlar Fakülteleri Müzik ve Müzik Bilimleri, Müzikoloji Bölümleri programlarında uygulanmakta olan Bireysel Ses Eğitimi dersine yönelik, uzman görüşleri doğrultusunda, ülkemiz koşullarına uygun, çağdaş eğitim anlayışı rehberliğinde düzenlenmiş bir Bireysel Ses Eğitimi öğretim programı modeli oluşturulması amaçlanmıştır. Tarama modeli ve nitel araştırma yönteminin kullanıldığı bu araştırmada veriler, literatür tarama ve ihtiyaç analizi doğrultusunda bireysel ses eğitimi dersini ilgili fakültelerde yürütmüş ve yürütmekte olan öğretim elemanlarına uygulanan görüşme formları ile toplanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, Güzel Sanatlar Müzik ve Müzik Bilimleri, Müzikoloji Bölümleri oluşturmuştur. 2017-2018 eğitim öğretim yılında Müzik Öğretmenliği Lisans Programı, Konservatuvarlar, Müzik ve Sahne Sanatları Fakülteleri'nde uygulanmakta olan Bireysel Ses Eğitimi dersi öğretim programlarından yararlanılmıştır. Çalışmada ayrıca 2017-2018 eğitim öğretim yılında yurt dışındaki farklı üniversitelerin müzik bölümleri ve müzik eğitimi bölümlerinin Bireysel Ses Eğitimi dersine ilişkin içeriklerinden de yararlanılmıştır. Bireysel Ses Eğitimi dersine yönelik ihtiyaç analizi kapsamında bu dersin hedefleri ve hedef davranışları, içeriği, eğitim-öğretim yöntemleri, sınama durumları saptanmış ve ilgili eğitim durumları düzenlenerek Bireysel Ses Eğitimi dersi için çağdaş program geliştirme anlayışıyla düzenlenmiş bir program modeli ortaya konulmuştur. Bu çalışmanın müzik eğitiminde program geliştirme alanında yapılacak diğer çalışmalara da katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this research, it was aimed to create an individual voice training curriculum model for the individual voice training classes to use in higher musical educational institutions such as Music, and Music Sciences Departments of Fine Arts Faculties in guidance of contemporary educational principles and in accordance with expertise advises. Data collection was performed using screening, and qualitative research methods in accordance with literature screening and needs analysis by appliying interview forms to the staff responsible of individual voice training in the Departments of Music, and Music Sciences Departments of Fine Arts Faculties. The research group of the study was constitude of the Fine Arts Music and Music Sciences, Musicology Departments. It was benefited from the Individual Voice Teaching course curriculum which is applied in Music Teaching Undergraduate Program, Conservatories, Music and Performing Arts Faculties in the academic year of 2017-2018. The study also benefited from the contents of the Individual Voice Training lessons of music departments and music education departments of different universitiesabroad during the academic year of 2017-2018. Within the scope of needs analysis for the Individual Voice Training course, objectives and target behaviors, content, teaching-learning methods, test cases were determined and related training situations were arranged and a new program model prepared for the Individual Voice Training course was presented. It is thought that this study will contribute to other studies to be done in the field of program development in music education.