Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği çerçevesinde Angela Merkel dönemi Türk-Alman siyasi çatışmaları
Turkish-German political conflicts in Angela Merkel period within the framework of the membership process of Turkey to European Union
  1. Tez No: 510871
  2. Yazar: TUĞBA ESENDİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞEGÜL GÖKALP KUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Angela Merkel, Almanya, Türkiye, Avrupa Birliği, Almanya'daki Türkler, Mülteci Krizi, Alman Siyasi Partileri, Angela Merkel, Germany, Turkey, European Union, Turks in Germany, Refugee Crisis, German Political Parties
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Avrupa Birliği Siyaseti ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Türkiye, 1995 yılında Avrupa Gümrük Birliği'ne üye olup bir takım ayrıcalıklar elde etmesine rağmen, Almanya'nın önerisi ve Fransa desteği ile gündeme gelen“imtiyazlı ortaklık”fikri ile muğlak bir konum içerisine düşmüştür. İmtiyazlı ortaklık önerisi Avrupa'da yerel seçimlerde partilerin düsturu haline gelmiş ve partiler için Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne alınmayacağı mesajı vererek bir oy toplama aracı olmuştur. Bu söylem, Avrupa'da gittikçe artan İslam karşıtlığı ve biraz da tarihsel süreçten gelen Türk karşıtlığı neticesinde oldukça rağbet görmüştür. Sivil toplum kuruluşlarının var oluş ve çalışma eksikliği, Avrupa'daki Türk imajının yanlış tanıtılması, ya da tam olarak Avrupa halklarına tanıtılamaması sonucu Avrupa halkları da siyasileri gibi Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne entegre olma isteğine olumsuz bakmaktadırlar. Bu bağlamda bu çalışmada üç bölümden oluşmuştur. İlk bölümde Angela Merkel'in karakterinin aldığı kararlarda ne derece etkili olduğu ve Alman dış politikasında siyasi partilerin rollerinden bahsedilmiştir. İkinci bölümde, Türkiye ve Almanya arasındaki ilişkilerde sorun yaratan bazı konular Alman medyasının bakış açısı ile açıklanmaya çalışılmıştır. Üçüncü bölümde ise sorun yaratan konuların Türk medyasındaki yansıması ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Although Turkey obtained several privileges becoming a member of European Customs Union in 1995,“privileged partnership”idea that came to an end with Germany's suggestion and France's support, has left Turkey in a vague situation. This privileged partnership suggestion became the motto of political parties in local selections over Europe and turn into a vote aggregation facility. This discourse found quite approval as a result of spreading hostility of Islam over Europe and hostility of Turkish which cames from historical context. In this context, this work consists of three sections. In first section how impactful is Angela Merkel's character on this decisions that she makes and roles of political parties of German foreign policy are mentioned. In second section, some subjects that has caused problems between Turkey and German relations are tried to be explaned with point of wiev of German media. Finally, in the third section, reflections in Turkish media of subjects that has caused problems are reported.