Tevhit mesajı özlü Kur'an tefsiri'nin değerlendirilmesi
The commentary of tawhit the evaluation of the explanation of the ozlu Qur'an, (Graduate thesis)
  1. Tez No: 511233
  2. Yazar: KEZİBAN BİHTER ESKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN GEZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Sîret-nüzul, bağlam, sözlü hitap, özlü tefsir, Kur'an ilimleri, Sirret-nüzul, context, verbal appeal, concise tafsir, Qur'anic sciences
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hitit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Tezimiz; sîret-nüzul ve bağlam bilgisi eksenli Kur'an yorumunu esas alan Tevhit Mesajı Özlü Kur'an Tefsiri adlı eserin incelendiği betimleyici bir tezdir. Çalışmamızda, müelliflerin bu iddiasının yöntem olarak eserde uygulanışı ele alınmış ve eser, genel tefsir literatürü açısından değerlendirilmiştir. Ayrıca müelliflerin -eserde kullanılan kaynaklara atfen-“...elinizdeki bu tefsiri, mushaftaki kelimelerin birebir lugavî karşılıklarıyla/meallerle değil referans verdiğimiz klasik tefsirlerle mukayese etmek gerekmektedir.”görüşünden hareketle eserin klasik tefsirlerle ne derece örtüştüğü tespit edilmeye çalışılmıştır. Çağdaş dönemde yazılmış özlü bir tefsir olma özelliğinden yola çıkılarak da müelliflerin çağdaş konulara yaklaşımı bazı tenkit ve değerlendirmelere tabi tutulmuştur. Çalışmamız giriş, iki ana bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde; araştırmanın konusu ve önemi, amacı ve yöntemi ele alınmıştır. Birinci bölümde; Tevhit Mesajı Özlü Kur'an Tefsiri adlı eser; uygulanan yöntem açısından incelenmiş, eserde tercih edilen kaynaklar ve müelliflerin bu kaynakları tercih sebepleri ele alınmıştır. İkinci bölümde eserin içeriği, Kur'an ilimlerine ve tefsir ilmiyle alakalı bazı konulara yaklaşımı açısından değerlendirilmiştir. Sonuç bölümünde ise yapılan çalışmalar neticesinde müelliflerin sîret-nüzul ilişkisi ve bağlam bilgisi esas alınarak Kur'an'ın yorumlanabileceği, Kur'an'ın sözlü bir hitap olarak değerlendirilmesi gerektiği, mevcut tefsirin klasik tefsir çizgisinde olduğu şeklinde özetlenebilecek teorilerinin, eserde pratik anlamda ne derece uygulanabildiği ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Our thesis; sîret-nüzul and contextual information. Based on the interpretation of the Qur'an, the message of Tawhit is a descriptive lecture in which the essay entitled The Essential Qur'anic Tefsiri is examined. In our study, the application of this claim of the authors as a method was examined and the work was evaluated in terms of general tafsir literature. It is also necessary to compare these excerpts in your hands with the classical interpretations we refer to, not with one-to-one correspondenice of the mushaft words. " it was tried to determine how much the work overlaps with the classical commentaries. The authors' approach to contemporary issues has been subject to some criticisms and evaluations by way of being a concise commentary written in the contemporary period. Our study consists of two main parts and the result. In the introduction section; the subject of the research and its importance, purpose and method are discussed. In the first chapter; The Message of Tawhit The work titled Ozlu Qur'an Tefsiri; The preferred sources in the work and the reasons for preferring these sources are discussed by the authors. In the second chapter, the content of the work was evaluated in terms of its approach to the Qur'anic sciences and some issues related to exegesis. In the conclusion section, it is concluded that the theories that the Qur'an should be regarded as an oral appeal and that the present tafsir is in the classical commentary line can be summarized in terms of sirret-nüzul relationship and contextual knowledge of the authors can be applied.