Fadl Hasan Abbas ve el-Belâga Fünûnuhâ ve Efnânuhâ adlı eseri bağlamında meânî ilmine dair görüşleri
Fadl Hasan Abbas and his book named el-Belaga Funûnuhâ wa Afnânuhâ
- Tez No: 511313
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKADİR YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Din, Linguistics, Religion
- Anahtar Kelimeler: Fadl Hasan Abbâs, Belağat, Fesahat, Meânî, Fadl Hasan Abbâs, Belağat, Fesahat, Meânî
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bayburt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
Tarih boyunca Kur'an-Kerim'i anlamak Müslümanların en önemli gündemini oluşturmuştur. Bu anlama çalışmasının temeli olan Arapça'nın söz dizimini ve ruhunu ortaya koymak için büyük çabalar ortaya koymuşlardır. Bu noktada Kur'an'ın güzelliklerini ortaya koyan, sözün güzelliklerini açığa çıkaran ilim Belağat ilmidir. Belağat, din, dil, edebiyat ve yabancı kaynaklar ile gelişerek İslam düşünce geleneğinin temel yapı taşlarından biri haline gelmiştir. Bu noktadan hareketle Belağat ilminin öğrenilmesi, Kur'an-ı Kerim'in doğru anlaşılması için zarurî kabul edilmiştir. Bundan dolayı tarih boyunca Belağat ilmine dair birçok eser yazılmıştır. Bu çalışmada modern dönemde geleneksel Belağat anlayışını öğretmeyi hedefleyen Fadl Hasan Abbâs'ın eserlerinde Belağat ilminin önemli kısımlarından biri olan ilm-i Meânî'ye dair görüşleri incelenmiştir. Fadl Hasan Abbâs, eserlerinde üslüp ve metod olarak, Belâğatın daha kolay anlaşılmasını hedefleyen ve eserleri günümüz Arap dünyasında çokça okunan önemli bir müellif olarak dikkat çekmektedir. Çalışmamız giriş ve iki bölümden oluşmaktadır; Giriş kısmında Belâğat ilminin önemi, tarihçesi, kısımları ele alındı, günümüze kadar sistematik hale gelmiş olan ekollere temas edildi ve temsilcileri tanıtıldı. Birinci bölümünde Fadl Hasan Abbâs'ın hayatı ele alınarak yazmış olduğu eserlerinden matbu olanları tanıtıldı, henüz basılmamış olanlarına da temas edildi. İkinci bölümde ise Belâğat ilminin kısımlarından olan Meânî'ye dair konular, Fadl Hasan'ın eserleri çerçevesinde ele alınmış olup değerlendirmeleri ve farklı görüşleri ortaya konulmaya çalışıldı.
Özet (Çeviri)
To understand the Koran throughout history has become a current issue in terms of Muslims. They have got a effort to reveal the syntax and vitality of Arabic which is the main of this understanding struggle. In this point, the science that revealing elegances of the Koran and revealing elegances of the vocable is the science of Belağat (Rhetoric). The Belağat has become one of the building blocks of Islamic thinking tradition by developing with religious, language, literature and foreign resources. From this point of view, learning of science of Belağat has been considered complulsory to understand the Koran in due form. Throughout history many works have been made for the sciene of Belağat. The main aim of this Works that are wrote up afterwards together with the founding texts is to understand the Koran in the best way by learning the literary arts. In this study view of Fadl Hasan Abbâs, who aims teach belağat in the modern age, about science of Meâni, one of the important sections of Belağat, are examined. Fadl Hasan Abbâs, draws attention as a writer who aims easily understanding of belâgat and as a writer whose works are widely read in today's Arab World. In the introduction of the work it is dealt with appearing the science of belâgat and its historical development processes, it is linked with the relevant works in this space. Schools and representants of Belâgat have been revealed. In the first section the life of Fadl Hassan Abbâs, development process of his scientific charasteristics and his Works are examined. In the second section of our study, from the point of works that have been wrote up by Fadl Hassan Abbâs, it is dealt with his views about Meâni, resources he used and his method.