XIX. yüzyılda Adranos nüfusu (H- 1246 /M- 1831 tarihli 1377 numaralı nüfus defterinin değerlendirmesi)
Population of Adranos in the XIX. th century (Evaluation of H- 1246 / M- 1831 Date's 1377 numbered populati̇on notebook)
- Tez No: 513018
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN KÖKSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Adranos, 1246, 1831, Nüfus, Nüfus Özellikleri, Adranos, 1246, 1831, Population, Population Characteristics
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Adranos, XIX. yy'da Hüdavendigar Vilayetine bağlı bir kaza statüsündedir. Yeniçeri ocağının kaldırılması üzerine temelde yeni kurulacak orduya asker temin etmek ve vergi sistemini belirlemek için nüfus sayımları yapılmaya başlanmıştır. İlk nüfus sayım çalışmalarını İstanbul'dan sonra Hüdavendigar vilayetinde uygulamaya geçiren Osmanlı Devleti, 1831 yılında Adranos kazası ve buna bağlı köylerde de gerçekleştirmiştir. Başbakanlık Osmanlı Arşivi'nde bulunan H-1246 / M-1831 tarihli Adranos nüfus defteri esas alınarak hazırlanan bu çalışmada öncelikle Adranos'un coğrafi yapısı ve geçmişten günümüze kısa tarihi anlatılmış, daha sonra 1377 numaralı defterde bulunan veriler tahlil edilerek XIX. yüzyılın ilk yarısındaki nüfus yapısı ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Bu çalışmaya bakılarak XIX. yüzyılda bölgenin sosyal durumu ve nüfus özelliklerine yönelik çıkarımlarda bulunmak mümkündür.
Özet (Çeviri)
Adranos is a town which is bound up Hudavendigar Province. After removal of janissary system, Population census was started to recruit soldiers for a new army and in order to define a new system. After first population census being completed in İstanbul, in 1831 Ottoman Empire has began to conduct population cencus in Adranos and its surrounding villages. Firstly this study contains information about geographical structure and brief history of Adranos from past to present based on population cencus notebook which dates back H-1246 / M-1831 and is located in Archives of the Prime Ministery of the Republic of Turkey. Afterwards population structure of Adranos in the XIX.th century has been presented by investigating dates in numbered 1377 notebook. According to this study it is possible to make an inference about social structure and population characteristics of this district in XIX.th century.