Deneyimsel oyun terapisi'nin dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tanısı olan 6-11 yaş arasındaki çocukların duygu ve davranışları üzerindeki etkisinin incelenmesi
An analysis of the effects of experimantal play therapy on emotions and behaviours of children who are aged 6 to 11 and diagnosed with attention deficit and hyperactivity disorder
  1. Tez No: 513254
  2. Yazar: MELDA BEKEÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMEL SARI GÖKTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu, Deneyimsel Oyun Terapisi, ilişki, güven, bağlanma, Attention Deficit Hyperactivity Disorder, Experiental Play Therapy, relationship, trust, attachment
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Araştırmanın amacı yönlendirici olmayan Deneyimsel Oyun Terapisi'nin Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu tanısı olan çocukların duyguları ve davranışları üzerindeki etkisinin incelenmesidir. Çalışma deney-kontrol gruplu, ön test, son test ölçümlerinin yapıldığı tam bir deneysel çalışmadır. Araştırma örneklemini İstanbul'daki ilkokullara devam eden, Dikkat Eksikliği Ve Hiperaktivite Bozukluğu tanısı olan 20 çocuk oluşturmaktadır. Deney grubundaki 10 çocuğa 4 haftada 12 seans deneyimsel oyun terapisi uygulanmıştır. Araştırma verileri Conner's Ebeveyn Derecelendirme Ölçeği ve Conner's Öğretmen Derecelendirme Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Analizlere ilişkin istatistiksel hesaplamalar SPSS 23.0 (IBM Inc., Armonk, NY) paket programı aracılığı ile hazırlanmıştır. Kullanılan ölçeklerin iç geçerlikleri için cronbach alfa değerleri hesaplanmıştır. Örneklemin kısıtlılığı nedeniyle analizlerde non-parametrik yöntemler kullanılmıştır. Öğretmen ve ebeveynlerin doldurduğu ölçek puanları arası korelasyonlar Spearman non-parametrik korelasyon analizi ile değerlendirilmiştir. Ön test ve son test puanları arası farkların anlamlılığı için Wilcoxon işaretli sıralar testi, ön-test ve son-testlerin gruplar arası karşılaştırılmasında Mann-Whitney U testi kullanılmıştır. Tüm analizlerde p değeri 0,05 olarak alınmış ve karşılaştırmalar çift yönlü olarak yapılmıştır Araştırma sonucunda deney grubundaki öğrencilerin Conner's Öğretmen verilerine göre dikkat eksikliğinin, davranım sorunlarının ve hiperaktivite testlerindeki son test puanlarının anlamlı ölçüde azaldığı; Conner's Ebeveyn değerlendirmelerine göre ise dikkat eksikliğinin ve karşı gelme son-test puanlarının anlamlı ölçüde azaldığı, hiperaktivite puanlarının da azalma eğilimi gösterdiği ancak bu farkın anlamlılığa erişmediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study is to investigate the impact of Non-directive Experiential Play Therapy on behaviours and emotions of children who exhibit diagnosis of Attention Deficit and Hyperactivity Disorder. The study is an experimental model with experimental and control groups, and pretest-posttest design. The sampling of the study consists of 20 primary school students in Istanbul who exhibit symptoms of attention deficit and hyperactivity disorder. Non-directive play therapy intervention was given as 12 sessions in 4 weeks to 10 children, who are the experimental group. The research data was collected by Conner's Parent Rating Scale Revised and Conner's Teachers Rating Scale. Statistical analyses were performed by using the SPSS 23.0 program (IBM Inc., Armonk, NY). Cronbach alpha values were calculated for the inner-validity of the scales used. Due to the limitation of the sampling, non-parametric methods were employed during analysis. The correlations between the scale scores filled by the teachers and parents were evaluated by Spearman non-parametric correlation analysis. Wilcoxon signed-rank test was used for the significance level of pre-test and post-test scores, and Mann-Whitney U test was used for the comparison of pre-test and post-test among groups. The p value was accepted as 0.05 in all analysis and comparisons were made two-way. The results showed that the post-test scores of attention deficit, behavioural problems and hyperactivity tests decreased significantly according to the Conner's Teacher Rating Scale, while according to Conner's Parent Rating Scale the post-test scores of attention deficit and oppositional defiant disorder decreased significantly and the scores of hyperactivity showed a tendency to decrease but this difference didn't reach to a significant level.