Yenidoğan sepsisinde fetuin A düzeyinin yeri
Relationship between fetuin-A level and neonatal sepsis
  1. Tez No: 514034
  2. Yazar: ELİF DEMİRBAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN ALTUNER TORUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Sepsis, Yenidoğan, Fetuin-A, Sepsis, Yenidoğan, Fetuin-A
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Sepsis yenidoğan bebeklerde önemli bir morbitide ve mortalite nedenidir, bu nedenle tanı ve tedavisi acildir. Kesin tanısı kan kültüründe etkenin üretilmesi ile konulur. Fakat sepsise özgü belirti ve bulguların olmaması, kan kültürlerinin sonuçlanmasının zaman alması, yanlış negatif sonuçlanabilmesi tanıyı güçleştirmektedir. Fetuin-A karaciğerden sekrete edilen ve enflamasyonla seyreden hastalıklarda giderek artan sayıda çalışılmaya başlanan negatif bir akut faz reaktanıdır. Erken ve geç neonatal sepsis tanı ve tedavi takibinde sensivite ve spesifitesi yüksek yeni markerlara ihtiyaç bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı Fetuin-A'nın neonatal sepsisteki değişimlerini görmek, sepsis tanı ve takibinde sık kullanılan diğer markerler ile karşılaştırmak ve kullanılabilirliğini göstermektir.Çalışmaya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kayseri Eğitim Araştırma Hastanesi'nde doğan Yenidoğan polikliniğimize başvuran ve yenidoğan yoğun bakım ünitemizde erken ve geç neonatal sepsis tanıları ile yatırılarak takip edilen yenidoğanlar alındı. Erken başlangıçlı neonatal sepsis (EBNS) nedeniyle takip edilen 35 yenidoğan ve geç başlangıçlı neonatal sepsis (GBNS) nedeniyle takip edilen 31 yenidoğan hasta grubu; sağlıklı, gestasyon yaşına uygun ağlırlıklı (AGA) 35 yenidoğan kontrol grubu olarak alındı. Hastaların tam kan sayımı, C-reaktif protein (CRP), Prokalsitonin (PCT), Fetuin-A düzeyi çalışıldı. Sepsis hastalarının enfeksiyon belirteçleri ve Fetüin-A düzeyleri sağlıklı kontrollerle karşılaştırıldı.Negatif akut faz reaktanı olan Fetüin-A, EBNS'de anlamlı olarak düşük saptanmıştır, GBNS'de saptanan düşüklük anlamlı saptanmadı. Yenidoğan sepsisi tanı ve takibinde kullanımı için daha geniş kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Sepsis is an important cause of morbidity and mortality in newborn infants, and diagnosis and treatment are therefore urgent. It can be diagnosed by blood culture. However, it is difficult to recognize that the absence of signs and symptoms specific to sepsis, time to get blood culture results, and the false negative result. Fetuin-A is a negative acute phase reactant that is being studied in an increasing number of diseases, which are secreted from the liver and present with inflammation Following early and late neonatal sepsis diagnosis and treatment, new markers with high sensitivity and specificity are needed. The aim of this study is to see the changes in Fetuin-A in neonatal sepsis, to compare it with other markers commonly used in the diagnosis and follow-up of sepsis and show its usefulness.The study was on outpatients and hospitalized patients for early onset sepsis and late onset sepsis at Kayseri Research and Training Hospital of Heatlh Science University. 35 newborns were early onset of neonatal sepsis, 31 newborns late onset of neonatal sepsis and 35 newborns to control. We obtained hemograms, C-reactive protein (CRP), Procalcitonin (PCT) and levels of serum Fetuin-A from all the newborns. Infection markers and Fetuin-A levels of sepsis patients were compared with healthy controls.Fetuin-A, which is a negative acute phase reactant, was found to be significantly lower in EBNS, but not significantly in GBNS. For the diagnosis and follow-up of newborn sepsis, a larger number of studies are needed.