Çocuğunda işitme engeli olan ve olmayan annelerin stresle baş etme tarzı, sosyal destek düzeyi ile çocuklarının sosyal uyum becerisini değerlendirmeleri arasındaki ilişki
The relationship between coping style with stress and social support level of mothers with and without hearing disability in their children and mother-reported social adaptaion skills of children
- Tez No: 514804
- Danışmanlar: PROF. DR. NİLHAN SEZGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: İşitme engeli, sosyal uyum ve beceri, stresle başaçıkma tarzı, sosyal destek, Hearing-impairment, social adaptation skills, coping style, social support
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışmada, işitme engeli olan ve işitme engeli olmayan grupların sosyal uyum ve beceri düzeyleri arasındaki farklar incelenmiştir. Aynı zamanda, çocuğunda işitme engeli olan ve olmayan annelerin stresle baş etme tarzları, algılanan sosyal destek düzeyleri ve algıladıkları sosyal destekten memnuniyet düzeyleri arasındaki farklar incelenmiştir. Ek olarak, anne ile ilgili değişkenlerden, annenin algısına göre çocukta sosyal uyum ve beceri düzeyinde problemli davranışları yordayan değişkenler belirlenmiştir. Araştırmanın örneklemini, 6-12 yaş aralığında çocuğunda işitme engeli olan ve çocuğunda işitme engeli olmayan toplam 201 anne oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplamak amacıyla Kişisel Bilgi Formu, Stresle Başaçıkma Tarzları Ölçeği (SBÖ), Yenilenmiş Ana-Baba Sosyal Destek Ölçeği (YASDÖ), 6-12 Yaş Türk Çocukları İçin Sosyal Uyum ve Beceri Ölçeği (SUBÖ-A) kullanılmıştır. Araştırma soruları çerçevesinde elde edilen bulgulara göre, işitme engeli olan ve işitme engeli olmayan çocukların sosyal uyum ve beceri düzeyleri anlamlı olarak farklılık göstermektedir. Çocuğunda işitme engeli olan ve olmayan annelerle ilgili değişkenlerde de (stresle başaçıkma tarzı, algılanan sosyal destek düzeyi ve algılanan sosyal destekten memnuniyet düzeyi) anlamlı farklılıklar görülmektedir. Annelerin değerlendirmesine göre, çocukların sosyal uyum ve beceri düzeyinde problemli davranışları yordayan değişkenleri belirlemek amacıyla yapılan regresyon analizine göre, işitme engeli olan çocuklarda sadece annelerin stresle başaçıkma tarzlarından boyuneğici yaklaşımı kullanmasının tek başına yordadığı belirlenmiştir. İşitme engeli olmayan çocukların sosyal uyum ve becerisini ise anne ile ilgili değişkenlerden hiçbiri tek başına yordamamaktadır. Çalışmanın bulguları, alan yazınla birlikte tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main aim of present study is to examine social adaptation skills of children who have hearing impairment and children who do not have hearing-impairment. Another aim is to investigate coping style with stress, perceived social support and satisfaction with perceived social support of these children's mothers and their relations to mother-reported problematic behaviours in social adaptation skills of children. The sample includes 201 mothers with children aged between 6-12. For assesment purposes; personal information form, Coping Style Scale, Revisel Parental Social Support Scale (RPSSS) and Social Adaptation Skills Scale for Turkish children (SASS-T) were used. According to results which are based on research questions, there was a significant difference in mother-reported problematic behaviours in social adaptation skills of children who have heairing-impairment or not. There were also significant differences in variables related to mothers' coping style, perceived social support, and satisfaction with perceived social support. According to regression analysis, the only variable that predicted mother-reported problematic behaviours in social adaptation skills of children who have hearing-impairment is submissive coping style. None of the variables predicted the social adaptation skills of children who do not have hearing-impairment. The results of the current study are discussed with relevant literature.