Yerel kalkınmada turizm sektörünün rolü ve Bartın ili örneği
Tourism sector's on the local development and analysis of Bartın
  1. Tez No: 514856
  2. Yazar: İLAYDA KILIÇOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZAFER YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Turizm, Economics, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Bölgesel Kalkınma, Turizm Sektörü, Bartın, regional development, tourism, Bartın
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 266
Özet
Dünyanın gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerinde olduğu gibi Türkiye'de de bölgelerarası gelişmişlik farklılıkları bulunmaktadır. Bölgesel kalkınma politikaları ile bölgelerdeki sosyo-ekonomik dengesizlikleri gidermek amaçlanmıştır. Turizm sektörü, gelire, istihdama ve ödemeler dengesine olan katkılarından dolayı önemli bir sektör haline gelmiştir. Özellikle tarım ve sanayi sektörünün yetersiz olduğu ve buna karşın zengin doğal ve kültürel potansiyele sahip bölgelerde önemli bir sektör konumunda olmuştur. Bu tezin amacı, Bartın ilinin doğal, tarihi ve kültürel turizm potansiyellerinin, turizm çeşitlerinin belirlenmesi ve turizmin geliştirilmesiyle ekonomik kalkınmada turizm sektörünün rolünü incelemek ve Bartın'ın mevcut potansiyellerini göstermeye çalışarak bu potansiyellerin kullanılabilir olup olmadığını ortaya çıkarmaktır. Bu çalışmanın başında; kalkınma kavramı ve kalkınma türleri açıklanarak yerel kalkınma kavramının önemi ve etkileri üzerinde durulmuştur. Bölgesel dengesizlik sorunlarına yer verilmiş ardından kalkınma planlarında Türkiye'de kalkınma stratejilerine değinilmiştir. Daha sonra; turizm ve yerel kalkınma arasındaki ilişki incelenerek turizm sektörünün yerel kalkınmadaki rolü açıklanmıştır. Çalışmanın ikinci ve üçüncü aşamalarında; Bartın ilinin ekonomik ve sosyal analizleri ile turizm potansiyeli incelenmiş ve sonrasında turizmin yerel kalkınmaya olumlu ve olumsuz etkileri irdelenerek turizmin bölgesel gelişme farklılıkların giderilmesi üzerindeki etkileri incelenmiştir. Son olarak da tezin amacı doğrultusunda, Bartın ili halkı ile anket çalışması uygulanmıştır. Bu anket çalışması ile Bartın halkının turizm sektörüne karşı tutumu, bölge turizmi ve turizmin bölge ekonomisine katkısı ölçülmeye çalışılmıştır. Anket sonucunda elde edilen veriler SPSS 18 paket programı ile analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT There are distinct cross-regional differences in Turkey as seen in other developed and developing countries. Regional development policies intend to overcome socioeconomic instabilities. Tourism have become one of the most important sectors due to its contributions to income, employment and payments in countries where agricultural and industrial developments are insufficient despite of the rich nature and culture. The aim of this thesis is to study the natural, historical and cultural tourism potential of Bartın, understand the role of the tourism in the economic development, and reveal the possible tourism activities which would have impact on the economic development. First of all, the development concept and categories are explained to emphasize the importance of local improvements. The local instability issues and their impacts on the Turkey's development strategies are discussed. Also, the relationship between the tourism and the local development is analyzed to explain the main role of tourism in the local economic improvements. In the second and third chapter of the thesis, the positive and negative impacts of tourism on the local development are reviewed by studying the economic and social analysis of Bartın within potentials in tourism. Lastly, a questionnaire is being designed for the locals of Bartin to understand the manner of the public against the tourism, local tourism and the impact of local tourism on the economic development. The data obtained by the questionnaire is analyzed by SPSS 18 program.