Türkiye'nin uluslararası ticaretiyle ilgili mevzuatı çerçevesinde ikili ve çok taraflı sözleşmelerin incelenmesi ve değerlendirilmesi
Turkey's international trade related legislation under evaluation and investigation of bilateral and multilateral agreement
  1. Tez No: 515205
  2. Yazar: SENER AK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHİTTİN ADIGÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Uluslararası İlişkiler, Economics, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Dünya Ticaret Örgütü, Serbest Ticaret Anlaşması, Gümrük Tarifeleri ve Ticaret Genel Anlaşması(GATT), Gümrük Birliği, Dış Ticaret
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Dış Ticaret Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Hukuku ve Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Dünya Ticaret Örgütü(DTÖ) Serbest Ticaret Anlaşmalarının (STA) temelini oluşturmaktadır. DTÖ'nün nihai amacı üye ülkelerin ekonomik ve ticaret alanında ki ilişkilerini güçlendirerek sürekliliğini sağlamaktır. DTÖ'nün temeli 1947 yılında imzalanan Tarifeler ve Ticaret Genel Antlaşmasına (GATT) dayanmaktadır. Bu antlaşmanın temel hedefi üye ülkelerin birbirleri arasında ki ticareti yaygınlaştırıp artmasını sağlamaktır. Ancak DTÖ düzenlemelerinin günümüz gereksinimlerini karşılamada yetersiz kalması ve devletlerin; yaptıkları çok taraflı ticaret düzenin yeni pazar açılımları konusunda yetersiz kalması ,ülkelerin ikili ve çok taraflı bölgesel anlaşmalar yapmaya yöneltmiştir. Bu antlaşmalar gerek politik gerek ekonomik gerekse de Gümrük Birliği gibi etmenlerle ilişkili olup ülkelerin nihai hedefleri olan ticaretin sürekliliğini ve gelişmesini sağlamak için ikili STA'lar imzalanmıştır. Türkiye'nin de dış ticaretini arttırmak için gerek bölgesel gerekse ürün bazlı olmak üzere bir çok STA imzalamış birliklere üye olmuştur. Bu çalışmada Türkiye'nin yapmış olduğu tüm STA'ları inceleyerek Türkiye'nin dış ticaret hacmine etkilerini değerlendireceğim.
Özet (Çeviri)
The World Trade Organization (WTO) forms the basis of Free Trade Agreements (FTA). The WTO's ultimate purpose is to ensure continuity of member states by strengthening their economic and trade relations. The WTO is based on the General Agreement on Tariffsand Trade (GATT) signed in 1947. The main objective of this agreement is to ensure that the member states promote and expand trade among themselves. However, the fact that the WTO regulations are insufficient to meet today's needs, and that the multi lateral trade regulations they are doing are inadequate in terms of new market openings, which has led countries to make bilateral and multi lateral regional agreements. These agreements are related to factors such as political, economic and customs unions, and bilateral STAs have been signed to ensure the continuity and development of trade, which is the ultimate goal of the countries. Turkey has also signed to numbers of STAs which are regional or product-based in aims to increase its foreign trade. In this article, I will examine all STAs which Turkey has signed, and evaluate their effects on Turkey's foreign trade volume. KeyWords: World Trade Organization, Free Trade Agreements, General Agrement on Tariffsand Trade, CustomsUnion, ForeignTrade.