Yarışma programlarında ürün yerleştirme uygulamaları ve marka hatırlanırlığına etkisi: Survivor 2017 ünlüler gönüllüler analizi
Product placement practices in competition programs and effects of brand recall: Survivor 2017 celebrities volunteers analysis
  1. Tez No: 516310
  2. Yazar: MERT YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RUKİYE GÜLAY ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Reklamcılık, Radio and Television, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: Ürün Yerleştirme, Yarışma Programları, Marka Hatırlanırlığı, Product Placement, Competition Programs, Brand Recall
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Reklam ve Stratejik Marka İletişimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 252
Özet
Geleneksel reklama alternatif olarak geliştirilen ve tanımlanan ürün yerleştirme, televizyon reklamlarını ve reklam mesajlarını ret eden tüketici kitleye yönelik olarak bugün artık daha planlı, daha net amaçlara dayalı, daha yaratıcı ve nispeten üstü kapalı bir şekilde reklam gibi görünmeden reklam yapma en temel amacını taşımaktadır. Ürün yerleştirme uygulamaları geleneksel reklama nazaran sağladığı maliyet avantajı, spesifik hedef kitleye daha kolay ulaşabilmesi, izleyicilerin reklam mesajlarından kaçınma davranışlarını en aza indirgemesi gibi başlıca sebeplerden ötürü etkili ve güçlü bir pazarlama iletişimi tekniği olarak nitelendirilmektedir Bu araştırmanın amacı, bir Reality Show türü olan yarışma programlarında yapılan ürün yerleştirme uygulamalarının seyircilerin marka hatırlanırlığı üzerinde olan etkisini incelemektir. Araştırmanın verileri online anket yoluyla İstanbul'da yaşayan ve Survivor Ünlüler- Gönüllüler 2017 programını izlemiş bireylerden toplanmış olup verilerin analizine uygun olarak geri dönen 251 anket üzerinden araştırma gerçekleştirilmiştir. Sağlanan veriler SPSS 21 programı ile analize tabi tutulurken araştırmada katılımcıların yöneltilen sorulara ilişkin cevapları frekans ve yüzde analizi ile analiz edilmiştir. Değişkenler arasındaki ilişkinin belirlenmesi için ise ki-kare analizi kullanılmıştır. İlgili programda uygulanmış olan ürün yerleştirme uygulamalarına konu olan markaların tespit edilmesi gibi başlıklar için ise programın 2017 sezonu (129 bölüm) içerik analizi yöntemi ile incelenmiştir. Yarışma programlarında yapılan ürün yerleştirme uygulamalarının izleyicilerin marka hatırlanırlığı üzerindeki etkisini ölçmek amacıyla yapılan bu çalışmada, yarışma programlarında yapılan ürün yerleştirme uygulamaları ile ürün yerleştirmeye konu olan markaların izleyiciler tarafından hatırlanması arasında pozitif yönlü ilişkinin olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Product placement developed and defined as an alternative to traditional advertising, does not reject television advertisements and advertising messages. Product placement, which is an alternative to traditional advertising, is aimed at making advertising more targeted, clearer, more creative and relatively closed for consumers. Product placement practices are characterized as an effective and powerful marketing communication technique because of the cost advantage it provides compared to traditional advertising, easier access to the specific target audience, minimizing the avoidance behaviors of the audience. The purpose of this study is to examine the effect of product placement on competition programs, which is a type of Reality Show, on the brand recall of viewers. The data of the survey were collected from individuals who live in Istanbul through online surveys and Survivor famous people - volunteers who watched the 2017 program and a survey was conducted on 251 surveys returned in accordance with the analysis of the data. The obtained data were analyzed by SPSS 21 program. In the study, respondents' responses to the questions posed by the participants were analyzed by frequency and percentage analysis. Chi-square analysis was used to determine the relationship between variables. For the titles such as identifying the brands subject to product placement applications applied in the related program, the 2017 season (129 episodes) of the program was analyzed by content analysis method. In this study, which was conducted to measure the effects of product placement practices on competition programs on brand rememberability, it was determined that there was a positive relationship between product placement practices in competition programs and the memory of the brands that are subject to product placement by the viewers.