Postpartum dönemdeki annelerin ruhsal durumlarının anne bebek bağlanmasına etkisinin incelenmesi
The effects of postpartum mental status on maternal attacment
- Tez No: 516393
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELÇİN BABAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Postpartum depresyon, Ruhsal durum, Anne-bebek bağlanması, Postpartum depression, Mental status, Maternal attachment
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZET Bu çalışma, Kocaeli ili Gebze ilçesinde faaliyet gösteren özel bir hastanede doğum yapan postpartum dönemdeki annelerin ruhsal durumlarının anne-bebek bağlanmasına etkisini incelemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini, Kocaeli'nin Gebze ilçesinde faaliyet gösteren özel bir hastanede doğum yapmış ve postpartum 1-4 ay arasındaki 113 gönüllü anne oluşturmuştur. Veriler Mart 2017 – Aralık 2017 tarihleri arasında“Sosyodemografik Veri Formu”,“Edinburg Postpartum Depresyon Ölçeği (EPDÖ)”ve“Maternal Bağlanma Ölçeği (MBÖ)”kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizi SPSS 23 programı ile yapılmış ve %95 güven düzeyi ile çalışılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde Anova testi, t testi, pearson korelasyon testi ve regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırmaya katılan annelerin postpartum depresyon puan ortalaması 7,75±4,5, anne-bebek bağlanma puanı ortalaması 99,85±4,82'dir. EDPÖ puanı kesme puanı 13 kabul edildiğinde annelerin %14,2'si depresif belirti ve bulguya sahiptir. Annelerin genelinin postpartum depresif belirtileri düşükken, anne bebek bağlanma düzeyleri yüksektir. Annelerden 30-34 yaş, bebeğinde sağlık sorunu bulunan, sosyal destek alamadığını düşünen, kendini anne rolüne adapte hissetmeyen, ilk emzirmesi başarısız olan, postpartum 12-15 hafta arasında olan annelerin postpartum depresyon puanı yüksek bulunmuştur (p0.05). Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda sağlık profesyonellerinin gebelik ve sonrasında anne ve yakınlarına bilinçli yaklaşımıyla sürecin başarıyla yönetilebileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECTS OF POSTPARTUM MENTAL STATUS ON MATERNAL ATTACMENT This study was conducted in a special hospital in Gebze, Kocaeli province, in order to examine the effect of maternal and infant bonding on the mental state of mothers during postpartum period. The sample of there search was delivered in a private hospital in the province of Gebze, Kocaeli, and 113 volunteer mothers were chosen between 1-4 months postpartum. Data were collected between March 2017 to December 2017 using“Sociodemographic Data Form”,“Edinburgh Postpartum Depression Scale (EPDS)”and“Maternal Attachment Inventory (MAI)”. The analysis of the data was done with SPSS 23 and it was worked with 95% confidence level. Anova test, t test, Pearson correlation test and regression analysis were used in the evaluation of the data. The average postpartum depression score of the mothers participating in the study was 7.75 ± 4.5 and the maternal attachment score was 99.85 ± 4.82. 14.2% of the mothers have depressive symptoms and symptoms when the EDPS score cut-off point is accepted as 13. When postpartum depressive symptoms of mothers are low, maternal baby bonding levels are high. Postpartum depression scores of mothers aged 30-34 years, whose babies had health problems with their babies, who thought they did not receive enough social support, who did not feel adhered to the role of mother hood and who failed the first breast feding and who were postpartum 12-15 weeks were found to have high scores (p 0.05). According to the results obtained from there search, the health professionals are thought to be able to manage the process successfully with an appropriate approach to the mother and their relatives during pregnancy delivery and afterwards.