Türkiye'deki ulus-ötesi evlilikler ve yabancı gelinlerin Sosyo-psikolojik tahlili
Transnational marriages in Turkey and the socio-psychological analysis of foreign brides
- Tez No: 517342
- Danışmanlar: PROF. DR. ABULFEZ SULEYMANOV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmetler, Sosyoloji, Social Services, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Ulus-ötesi evlilik, Yabancı uyruklu gelin, Kültürler arası iletişim, Kültürel uyum
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışma, Türkiye'deki ulus-ötesi evlilikler ve yabancı gelinlerin sosyo-psikolojik tahlili başlığı altında, İstanbul'da yaşayan ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bir erkekle evli olan 22 yabancı uyruklu kadın ile nitel araştırma tekniği kullanılarak yapılmıştır. Gelinler, amaçlı örneklem tekniği olan kartopu (snowball) kullanılarak seçilmiştir. Araştırma bulgularına göre, yabancı uyruklu gelinlerin yaşları 24 ile 49 arasında değişmekte olup, %54'nü 30-39 yaş grubundaki kadınlar oluşturmaktadır. Her birinin bir profesyonel meslek sahibi olduğu, ancak %77'sinin iş gücüne katılım sağlamadığı tespit edilmiştir. Eşlerin sosyo-demografik verileri ile yabancı uyruklu gelinlerin verilerinin eş değer olduğu elde edilen bulgular arasındadır. Yabancı uyruklu gelinlerin evlilikleri sonucunda Türkiye'ye yerleştikleri görülmektedir. Bu nedenle ikamet süreleri ve evlilik sürelerinin korelasyon içinde olduğu tespit edilmiştir. Araştırmada ortaya çıkan bir başka bulgu ise gelinlerden 18'nin çocuk sahibi olduğu ve %50'sinin 1 çocuğu olduğu yönündedir. Gelinlerin çocukları için isim tercihlerini Türkçe isimlerden yana kullandıkları, aynı zamanda bu isimlerin kendi dillerinde de kolay telaffuz edilmesine özen gösterdikleri görülmüştür. Ayrıca çocuklarını yetiştirirken baskın olan kültürün Türk kültürü olması durumunda dahi, iki kültürün pozitif yönlerinden etkilenerek ve en az iki dil öğreterek yetiştirdikleri görülmektedir. Bireysel çabaları sonucu eşleri ile tanışan gelinlerin tamamının ulus-ötesi evliliğe yaklaşımlarının pozitif olduğu görülmüş, ailelerinin yaklaşımlarının ise farklılık arz ettiği ifade edilmiştir. Türkiye ile kültürel bağların daha yakın olduğu ülkeler arasında ailelerin bu tür evliliklere yaklaşımlarının daha olumlu olduğu tespit edilmiştir. Araştırma kapsamında dil, din, ırk, uyruk fark etmeksizin gelinlerin tamamının kültürel uyum problemi yaşadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study under the heading of“transnational marriages in Turkey and the socio-psychological analysis of foreign brides”has been conducted using qualitative research technique with 22 foreign women living in Istanbul and married to a man who is a citizen of the Republic of Turkey. The brides were chosen by using the snowball technique, which is a purposeful sampling method. According to the research findings, the ages of the foreign brides vary between 24 to 49, and %54 of them consist of the women between the ages of 30-39. It has been detected that each of them has a professional occupation, but %77 of them are not involved in the labor force. It is among the information found that the socio-demogrphic data of the men and the brides are equivalent. The foreign brides are observed to have resided in Turkey as a result of their marriages. Therefore, it has been detected that their residence and marriage time is in correlation with each other. Another finding of the research shows that 18 of the brides have children and %50 have one child. It has been found that the brides preferred to give their children Turkish names, and they also care that the name is pronounced easily in their native language as well. Furthermore, it is seen that they raise their children by being affected by the positive sides of two cultures and teaching at least two languages to their children, even if the dominating culture is Turkish culture. All the brides who have met their husbands with their individual effort are observed to have a positive attitude towards transnational marriage, whereas the attitudes of their families are found to be various. Families' attitudes towards these marriages have been detected to be more positive if the cultural bonds between two countries are closer. In the scope of the research, it has been concluded that all of the brides experience cultural harmony problem regardless of language, religion, race, and nationality. Keywords :Transnational marriage, Foreign bride, Intercultural communication, Cultural harmony