Timokinon katkılı bakteriyel selüloz (BS) ve kitosan biyopolimerleri ile ilaç kaplama materyali olarak ince film oluşturulması ve antibakteriyel etkisinin invitro koşullarda araştırılması
Thin film formation of bacterial cellulose (BS) and chitosan biopolyers with thinokinon additon and investigation of antibacterial effect on in vitro conditions
- Tez No: 518058
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYTÜL SOFU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
- Anahtar Kelimeler: Timokinon, Bakteriyel Selüloz, İnce film. 2018, 56 sayfa, Thymoquinone, Bacterial cellulose, Thin film. 2018, 56 page
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyomühendislik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi TİMOKİNON KATKILI BAKTERİYEL SELÜLOZ (BS) VE KİTOSAN BİYOPOLİMERLERİ İLE İLAÇ KAPLAMA MATERYALİ OLARAK İNCE FİLM OLUŞTURULMASI VE ANTİBAKTERİYEL ETKİSİNİN İNVİTRO KOŞULLARDA ARAŞTIRILMASI Tuba TUNÇ Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyomühendislik Anabilim Dalı Danışman: Dr. Öğr. Üyesi Aytül SOFU Bu tez çalışmasında, laktik asit bakterileri tarafından üretilen, probiyotik özelliğe sahip bakteriyel selüloz (BS), kitosan ve antibakteriyel özelliğe sahip timokinon ile birlikte kullanılarak kompozit film elde edilmesi planlanmıştır. Böylelikle, tabletlerin yüzeylerinin kaplanmasında kullanılan film kaplama solüsyonlarına antibakteriyel koruyucu maddelerin ilavesiyle olası mikrobiyolojik kontaminasyonların en aza indirgenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada, farklı yüzde oranlarında hazırlanan timokinon katkılı BS/Kitosan kompozit filmleri oluşturulmuştur. Bu film tabakasının karakteristik özellikleri FTIR (Fourier Transform Infrared Spectroscopy), morfolojik özellikleri ise SEM (Scanning Electron Microscopy) cihazlarının kullanımıyla gerçekleştirilmiştir. Ayrıca en iyi antibakteriyel etki gösteren kompozit film kompozisyonun belirlenmesi için oluşturulan kompozite shake flask yöntemiyle antibakteriyellik testi uygulanmış, bakterilerin hücre gelişimi incelemek için OD (Optical Density) kullanılmıştır. Çalışma sonucunda; %70 (BS/Kitosan) ve %30 Timokinon oranları ile oluşturulmuş olan ince filmin antibakteriyel açıdan daha etkili olduğu tesbit edilmiştir. Bu sonuç, yüksek antibakteriyel etkiye sahip olduğu bilinen timokinon oranının artmasıyla ilişkili olduğu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.Sc. Thesis THIN FILM FORMATION OF BACTERIAL CELLULOSE (BS) AND CHITOSAN BIOPOLYERS WITH THINOKINON ADDITON AND INVESTIGATION OF ANTIBACTERIAL EFFECT ON IN VITRO CONDITIONS Tuba TUNÇ Süleyman Demirel University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Bioengineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. Aytül SOFU In this thesis, it is planned to produce a composite film with bacterial cellulose (BC) which have probiotic properties which are produced by lactic acid bacteria, chitosan, and thymoquinone have antibacterial properties. Thus, it is aimed to minimize the possible microbiological contaminations by adding antibacterial preservatives to the film coating solutions used to coat the surfaces of the tablets. In this study, BC/Chitosan composite films supplemented thymoquinone in different percentages were prepared. Characteristic features of this film layer were characterized by using Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FTIR) and morphological characteristics are realized by using Scanning Electron Microscopy (SEM) devices. In addition, antibacteriality test for created composite was applied with shake flask method for determining composite film composition showing the best antibacterial effect and Optical Density (OD ) was used for cell growth of bacteria. As a result, 70% (BS/Chitosan) - 30% thymoquinone ratios are observed to be more effective in terms of antibacterial. This result is thought to be related to the increased source of thymoquinone which has high antibacterial activity.