Çatalca'da yaşayan evli bireylerin bağlanma stilleri, romantik kıskançlık düzeyi ve evlilik doyumu arasındaki ilişki
The relationship between attachment styles, romantic jealousy level and marriage satisfaction living individuals in Çatalca
- Tez No: 519198
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BULAT AYTEK ŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bağlanma Stilleri, Romantik Kıskançlık, Evlilik Doyumu, Attachment Styles, Romantic Jealousy, Marriage Satisfaction
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu araştırmada Çatalca'da yaşayan evli bireylerin bağlanma biçimleri, kıskançlık düzeyleri, evlilik doyumları arasında anlamlı düzeyde bir ilişki olup olmadığı ve bu değişkenlerin cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi, evlilik süresi, evlenme biçimi ve çocuk sayısı açısından farklılaşıp farklılaşmadığının incelenmesi amaçlanmaktadır. Araştırmanın örneklemi 200 kişiden oluşmaktadır (104 kadın- 96 erkek). Araştırma betimsel bir çalışma olup; örneklemi ise kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemine göre seçilmiştir. Katılımcılara araştırmacı tarafından hazırlanmış olan Kişisel Bilgi Formu (KBF) verilmiştir. Katılımcıların bağlanma biçimini ölçebilmek için 1998'de Brennan, Clark ve Shaver tarafından geliştirilen 'Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri II (YİYE II)' kullanılmıştır. Romantik kıskançlık düzeyini ölçmek için de Pines ve Arenson tarafından 1983'te geliştirilmiş olan 'Romantik Kıskançlık Ölçeği' kullanılmıştır. Araştırmada evlilik doyumu ise 2006 yılında Çelik tarafından geliştirilmiş olan 'Evlilik Doyumu Ölçeği (EDÖ)' ölçülmüştür. Verilerin analiz edilmesinde betimleyici istatistikler, Spearman Korelasyon Analizi, Mann-Whitney U analizi, Kruskal-Wallis H testi ve çoklu regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırmadan sonuçları bağlanma stiline göre evlilik doyumu ve kıskançlık düzeyinin değiştiğini göstermektedir. Demografik değişkenlerden, maddi durum ve eşin eğitim durumunun evlilik doyumu ve bağlanma stili üzende etkisinden söz edilebilmektedir. Regresyon analizleri sonuçları ise evlilikten alınan doyumun yordayıcılarının kaçıngan bağlanma ve maddi durum olduğunu söyler iken; kıskançlık tetikleyicilerinin yordayıcıları ise kaçıngan bağlanma ve evlilik doyumu olduğu sonucu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The objective of this study is to examine the relationship between attachment styles , jealousy level , marital satisfaction of married people living Çatalca, and to determine if these variables differ with gender, age, education level, duration of marriage, type of marriage, number of children. The sample of the research consist of 200 married individuals ( 104 female- 96male). The research is descriptive study and the sample of the research was chosen by easy-accessible sampling method. Participants were given a personal information form (PIF) prepeared by the researcher. Experiences in Close Relationships Inventory-II (ECR-II) which was developed by Brennan, Clark and Shaver in 1998 was used to measure the attachment style of participants. The Romantic Jealousy Scale developed by Pines and Arenson in 1983 was used to measure the level of romantic jealousy. Marriage satisfaction was measured by the 'Marriage Satisfaction Scale (MSS)' developed by Çelik in 2006. Descriptive statistics, Spearman correlation analysis, Mann-Whitney U analysis, Kruskal-Wallis H test and multiple regression analysis were used in the analysis of the data. The results show that marital satisfaction and jealousy levels change according to the style of attachment. Demographic variables, financial status and educational status indicate that marriage satisfaction and attachment styles are influential. The results of the regression analyzes indicate that the satisfaction predictors from marriage are evasive attachment and financial status; whereas the predictors of jealousy triggers were avoidant attachment and marital satisfaction.