Ailesel akdeniz ateşi tanılı çocuk ve ergenlerin uyku alışkanlıklarının psikopatoloji ve hastalık parametreleri ile ilişkisi
Relationship between psychopathology and disease parameters of sleep habits of children and adolescents with familial mediterranean fever
- Tez No: 519427
- Danışmanlar: PROF. DR. BURAK DOĞANGÜN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Ailesel akdeniz ateşi, uyku, çocuk, adolesan, psikopatoloji, Familial mediterranean fever, sleep, child, adolescent, psychopathology
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Ailesel Akdeniz Ateşi (AAA) en yaygın kalıtsal otoenflamatuar hastalıktır. Hastaların % 90'ında klinik bulgular çocukluk çağında ya da ergenlik döneminde ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmanın amacı; AAA tanılı çocukların uyku alışkanlıkları ve psikiyatrik belirtilerini sağlıklı çocuklarla karşılaştırmak ve hastalık ilişkili faktörlere göre uyku alışkanlıkları ve psikiyatrik belirtilerdeki değişimi saptamaktır. Çalışmaya AAA tanılı 323 çocuk ve kontrol grubu olarak bilinen kronik hastalığı olmayan 260 çocuk dahil edilmiştir. Sosyodemografik veri formu, Çocuk Uyku Alışkanlıkları Anketi (ÇUAA), Güçler Güçlükler Anketi (GGA), Çocuklarda Anksiyete ve Depresyon Ölçeği-Yenilenmiş-Çocuk Formu (ÇADÖ-Y) ve Otoinflamatuar Hastalığı Olan Çocuklarda Çok Boyutlu Değerlendirme Ölçeği kullanılmıştır. Gruplar arasında yaş, cinsiyet ve ÇADÖ-Y açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmazken; AAA tanılı grupta ÇUAA, GGA ve yaşam kalitesi istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Uyku problemi olan AAA hastalarında ÇADÖ-Y, GGA ve yaşam kalitesi uyku problemi olmayan hastalardan anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Son bir ayda atak geçiren hastaların ÇUAA, ÇADÖ-Y ve yaşam kalitesi skorları atak geçirmeyen hastalardan anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. AAA hastalarının uyku puanlarının depresyon ve anksiyete puanları ile ilişkisini değerlendirmek için yapılan regresyon analizinde pozitif yönde ilişki bulunmakla beraber açıklayıcılık gücü zayıf bulunmuştur. AAA hastaları sağlıklı çocuklardan daha fazla uyku problemi yaşamakta ve uyku problemi varlığında psikiyatrik semptomlar daha fazla görülmektedir. Psikopatolojiyle olan yakın ilişkisi nedeniyle uyku problemleri klinisyenler tarafından dikkate alınması gereken bir sorundur.
Özet (Çeviri)
Familial Mediterranean Fever (FMF) is the most common inherited autoinflammatory disease. Clinical manifestations occur in childhood or adolescence in 90% of patients. The aim of this study is to compare sleeping habits and psychiatric symptoms of children with FMF to healthy children and to determine sleep habits and changes in psychiatric symptoms according to disease-related factors. The study included 323 children with FMF and 260 children without known chronic disease. The socio-demographic data form, Children's Sleep Habits Questionnaire (CSHQ), Strength and Difficulties Questionnaire (SDQ), Revised Child Anxiety And Depression ScaleChild Version (RCADS-CV), Juvenile Autoinflammatory Disease Multidimensional Assessment Report (JAİMAR) was used. There was no statistically significant difference between the groups in terms of age, gender and RCADS-CV; In the FMF group, CSHQ, SDQ and quality of life were statistically significantly higher. RCADS-CV, SDQ and quality of life were found significantly higher in FMF patients with sleep problems than those without sleep problems. Patients who had attacks in the last month were found to have significantly higher level of CSHQ, RCADS-CV and quality of life scores than those who did not. In the regression analysis conducted to evaluate the relation of sleep scores of FMF patients with depression and anxiety scores, there was positive relationship but the explanatory power was found to be weak. FMF patients are experiencing more sleep problems than healthy children and psychiatric symptoms are more common in the presence of sleep problems. Due to its close relationship with psychopathology, sleep problems are question that clinicians should consider.