Uluslararası Hukuk bağlamında nükleer santrallerin siber güvenliği
Cyber security of nuclear power plants in the context of International Law
- Tez No: 520120
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGE YÜCEL DERİCİLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Uluslararası İlişkiler, Law, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Nükleer Enerji, Nükleer Santraller, Nükleer Hukuk, NPT, Viyana Sözleşmesi, Paris Sözleşmesi, Siber Güvenlik, Nükleer Güvenlik, Nuclear Energy, Nuclear Power Plants, Nuclear Law, NPT, Vienna Convention, Paris Convention, Cyber Security, Nuclear Security
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Özyeğin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 301
Özet
Bu çalışmada, Aristoteles'e kadar mazhar olan maddenin en küçük yapı taşı olan 'atom'dan nükleer enerjinin ilk kullanım alanlarına, nükleer enerjinin diğer enerji kaynaklarındaki yerinden uluslararası hukukta ne anlama geldiğine; insani ve askeri kullanım amaçlarından temel ilkelerine kadarki süreç bütünsel bir yaklaşımla irdelenmiştir. Nükleer enerjinin kullanım sahaları, günümüzde hangi amaçlarla kullanıldığı, dünyadaki toplam nükleer santral ünitesi ve neden önemli olduğu mukayeseli bir şekilde izah edilmeye çalışılmıştır. Uluslararası kamuoyu nezdinde nükleer enerjinin ucuz olması ve karbon salınımın olmaması bir avantaj olarak görülürken, nükleer santrallerin emniyet ve güvenliği noktasında ciddi kaygılar ortaya çıkmıştır. Bu kaygıların başında, son zamanlarda gelişen teknolojiyle birlikte terör örgütlerinin daha kırılgan ve büyük facialara yol açabilecek nükleer santraller gibi hedeflere yönelme eğilimleri gelmektedir. Nükleer santrallerin güvenliği ve barışçıl amaçlarla kullanılması yönünde UAEA, BM ve UAD gibi önemli uluslararası kuruluşlar Paris Sözleşmesi, Viyana Sözleşmesi ve NPT gibi hem bağlayıcı hem de tavsiye niteliğinde çalışmalar yürütmüşlerdir. Nükleer santrallerin siber güvenliği ise son zamanlarda gittikçe önem kazanmaktadır ve uluslararası hukukun tam anlamıyla yasal çerçeve oluşturamadığı bir sahadır. Bu durum da uluslararası camiada, bu boşluğu doldurmak üzere yeni hukuki düzenlemeler gerçekleştirmeye sebebiyet vermiştir. Üç bölümden oluşan bu çalışmada, nükleer enerjinin gelişimi, uluslararası hukuki esasları ve nükleer santrallerin siber güvenliği konularını irdeleyerek, bu konu hakkında bir hipotez geliştirilmeye çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, the processes from the“Atom”, which is the smallest building block of the material that was even mentioned by Aristotle, to the first uses of nuclear energy; from what the nuclear energy means in international law to the importance of nuclear energy compared to other energy sources and from humanitarian and military use to basic principles have been examined with a holistic approach. The use of nuclear energy in various areas, for what purposes it is used today and the total nuclear power plants in the world have been tried to be explained in a comparative way. While the international public opinion regards nuclear energy's being cheap and not emitting carbon as an advantage, there have been a serious concerns for the safety and security of nuclear power plants. Among these concerns, with the latest technology, the tendencies of the terrorists to target nuclear power plants that are vulnerable and can cause massive disasters have been the leading reasons. Prominent international organizations such as IAEA, UN and ICJ have been working for the safety and peaceful use of nuclear power plants that are both binding and advisory, such as the Paris Convention, the Vienna Convention and the NPT. Cybersecurity of nuclear power plants has become increasingly important in recent times and is an area where international law couldn't fully form a legal framework. This study, consisting of three parts, examines the development of nuclear energy, international legal principles and cyber security of nuclear power plants, and tries to develop a hypothesis on this subject.