Bazı leş sinekleri (Diptera: Calliphoridae) familyasına ait türlerin spermateka morfolojisi üzerine elektron mikroskobu çalışması
Electron microscopy study on spermateka morphology of family some first shears (Diptera: Calliphoridae)
  1. Tez No: 520409
  2. Yazar: FİLİZ BUÇAKLAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT KÜTÜK, DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET YARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Zooloji, Biology, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Leş sinekleri, Calliphoridae, Spermateka, SEM, Leisure sweats, Calliphoridae, spermatheca, SEM
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Zooloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışmada Gaziantep Üniversitesi Entomoloji Laboratuvarında bulunan bazı leş sineği örneklerinin spermateka yapılarının SEM ortamında görüntülenip morfolojik incelemeleri yapılmıştır. Örnekler 2012-2015 arasında Gaziantep'in farklı bölgelerinden toplanmıştır. Çalışmada Calliphoridae familyasına ait 4 türün (Calliphora vicina ve Calliphora.vomitoria, Chrysomya albiceps, Lucilia sericata ) spermateka yapıları taramalı elektron mikroskobu (SEM) ortmanda görüntülenerek morfolojik incelemeler yapılmıştır. Türlerin spermatekal yapıları olan bulb, spermateka kanalı ve valf'nin morfolojik tanımları yapılarak taksonomik bir karakter olarak değerlendirilmiştir. Ayrıca türler arasında spermateka morfolojilerinin farklılık ve benzerlikler tespit edilerek taksonomik kıyaslamaları ortaya koyulmuştur. Spermateka yapılarının gerçek boyutları belirlenmiş olup, bulp yapısının da türlere ait en/boy oranlarında kıyaslamalar yapılmıştır. Bu değerlendirmeler sonucunda çalışılan türlerin spermatekal yapılarının türlere ait taksonomik karakterler olarak değerlendirilebileceği ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, spermatheca structures of some carcass samples from Gaziantep University Entomology Laboratory were examined in SEM environment and morphology studies were carried out. Samples are collected from different regions of Gaziantep between 2012-2015. Morphological examinations of spermatheca structures of Calliphoridae family of Calliphoridae (Calliphora vicina and C. .vomitoria, Chrysomia albiceps, Lucilia sericata) were made by scanning electron microscopy (SEM). The spermathecal structures of the species were evaluated as a taxonomic character by making morphological definitions of bulb, spermateka channel and valve. In addition, taxonomic comparisons have been made by determining differences and similarities between spermatocarpal morphologies among species. The actual dimensions of the spermatheca structures were determined, and the bulb structure was compared with the aspect ratios of the species. As a result of these evaluations, it has been revealed that the species studied can be regarded as taxonomic characters belonging to.