Psoriasis hastalarında erken aterosklerotik riskin belirlenmesinde sistatin-C ve fetuin-A'nın rolü
The role of cystatin-C and fetuin-A in determining early atherosclerotic risk in psoriasis patients
- Tez No: 520630
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLCAN SAYLAM KURTİPEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Ateroskleroz, Fetuin-A, Karotis intima media kalınlığı, Psoriasis, Sistatin-C
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; psoriasis hastalarındaki artmış erken ateroskleroz riskinin belirlenmesinde serum sistatin-C, fetuin-A seviyeleri ile karotis intima media kalınlığı arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada; psoriasis tanısı almış 80 hasta (çalışma grubu) ve 78 gönüllü sağlıklı bireyde (kontrol grubu) serum sistatin-C, fetuin-A, hs-CRP, okside-LDL, LDL-K,HDL-K, trigliserid, total kolesterol, kreatinin düzeyleri bakıldı, kardiyoloji bölümü tarafından yapılan B-mod ultrasonografi kullanılarak ölçülen karotis intima-media kalınlığı arasındaki ilişki değerlendirildi. Tüm laboratuvar ölçümler Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Biyokimya Laboratuvarı'nda gerçekleştirildi. Araştırmada elde edilen veriler SPSS 22.0 istatistik paket programı kullanılarak değerlendirildi. Verilerin değerlendirilmesinde sayı, yüzde, standart sapma, Ki-kare Testi, Tek yönlü (One way) Anova testi, Scheffe testi, Pearson korelasyon analizi ve t testi kullanıldı. Bulgular: Hasta ve kontrol grupları arasında yapılan ikili karşılaştırmalarda, sistatin-c, fetuin-a,hs-crp, karotis intima media kalınlıkları; psoriasis hastalarında daha yüksek olup, istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptandı(p < 0,05). Kontrol grubunda ise serum HDL-kolesterol düzeyi yüksek olup istatistiksel olarak anlamlı idi(p < 0,05). Gruplar arasında cinsiyet, yaş ortalaması, vücut kitle indeksi, brakiyal kan basıncı dağılımı açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmadı(p>0,05). Hasta grubunda karotis intima media kalınlığı ile sistatin-C, hs-CRP, total kolesterol, LDL-kolesterol, trigliserid, hastalık süresi, yaş, vücut kitle indeksi arasında pozitif korelasyon (p < 0,05); HDL-kolesterol ile negatif korelasyon saptandı (p < 0,05). Karotis intima media kalınlığı ile Fetuin-A arasında korelasyon saptanmadı (p > 0,05).Hasta grubunda sistatin-C ile PAŞİ, yaş, kilo, vücut kitle indeksi ve hastalık süresi arasında pozitif korelasyon saptandı (p < 0,05). Sonuçlar: Psoriasisin patogenezinde bulunan sistemik inflamasyon, başta kardiyovasküler hastalıklar olmak üzere birçok inflamatuar hastalığa neden olmaktadır. Bizim çalışmamız da kardiyovasküler hastalıkların göstergesi olan aterosklerozun gelişimi için psoriasisin bir risk faktörü olduğunu desteklemiştir. Çalışmamızın sonucunda; psoriasisli hastalarda ateroskleroza bağlı artmış kardiyovasküler hastalık riskinin erken belirlenmesinde sistatin-C'nin önemli bir belirteç olarak kullanılabileceğini düşünmekteyiz. Bununla birlikte; bu veriler gelecekte yapılacak olan çok merkezli prospektif çalışmalarla desteklenmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the relationship between serum cystatin-C, fetuin-A levels and thickness of carotid intima media to determine the increased risk of early atherosclerosis in psoriasis patients. Materials and Methods: In this study, serum cystatin-C, fetuin-A, hs-CRP, oxidized-LDL, LDL-C, HDL-C, triglyceride, total cholesterol and creatinine levels were measured in 80 patients (study group) with psoriasis and 78 volunteer healthy individuals (control group) and the relationship between these and carotid intima-media thickness which measured by B-mode ultrasonography performed by the cardiology department, was evaluated. All laboratory measurements were performed at the Biochemistry Laboratory of Selcuk University Medical Faculty Hospital. The obtained data were evaluated via SPSS 22.0 statistical package program. Number, percentage, standard deviation, Chi-square test, One way Anova test, Scheffe test, Pearson correlation analysis and t test were used to evaluate the data. Results: In pairwise comparisons between patient and control groups, cystatin-c, fetuin-a, hs-crp and carotid intima media thicknesses were higher in psoriasis patients and a statistically significant difference was found (p 0.05). Carotid intima media thickness and cystatin-C, hs-CRP, total cholesterol, LDL-cholesterol, triglyceride, duration of disease, age, body mass index were positively correlated (p 0.05).