Alümina katkılı ve nikel ile alaşımlandırılmış alüminyum esaslı kompozitlerde özelliklerin karakterizasyonu
Characterization of properties on aluminum based composites alloyed with nickel and reinforcing alumina
  1. Tez No: 521135
  2. Yazar: NURGÜL SAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUZAFFER ZEREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Metallurgical Engineering, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Al-Ni Alaşımları, Karakterizasyon, Kompozit Malzemeler, Toz Metalurjisi, Al-Ni Alloys, Characterization, Composite Materials, Powder Metallurgy
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışmada, saf alüminyum ve alümina tozlarına farklı miktarlarda (ağırlıkça% 10'a kadar) saf nikel tozları eklenmiştir. Tozlar, bir bilyalı değirmen kullanılarak yarım saat boyunca mekanik olarak karıştırılmıştır. Toz karışımları vakum altında sıcak preste 20, 30 ve 40 dakika süreyle 600° C'de sinterlenmiştir. Numunelerin mikroyapıları ve aşınmış yüzeyleri taramalı elektron mikroskopu kullanılarak incelenmiştir. Çalışmada sinterlenmiş kompakt numunelerin yoğunluğu, sertliği ve aşınma özellikleri araştırılmıştır. Numunelerin yoğunluğu ve sertliğinin artan nikel içeriğine bağlı olarak arttığı görülmüştür. Sonuçlar, nikel katkısının alüminyum ile alümina arasında güçlü bir bağlanma ara yüzeyi sağlayarak matris üzerinde sertlik ve aşınma davranışını geliştirdiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study different amounts (up to 10 wt-%) of pure nickel powders were added to pure aluminium and alumina powders. The powders were mechanically mixed using a ball mill for half an hour. Powder mixtures were sintered at 600 ⁰C for 20, 30 and 40 minutes in a hot press under vacuum. Microstructures and wear surfaces of the specimens were investigated using a scanning electron microscope. The density, hardness and wear characteristics of compact samples sintered in the study were investigated. It has been observed that the density and hardness of the samples increase due to the increased nickel content. The results showed that, the nickel additive improved the hardness and wear behavior on the matrix by providing a strong bonding interface between aluminum and alumina.