Marmara denizi'nde kömürcü kayabalığının (Gobius niger LİNNAEUS, 1758) dağılımı ve biyoekolojik özellikleri
Distribution and bioecological characteristics of the black goby (Gobius niger LİNNAEUS, 1758) in the sea of Marmara
  1. Tez No: 522507
  2. Yazar: FATMA KIRDAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ İŞMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Kömürcü Kayabalığı, Gobius niger, Yaş, Büyüme, Üreme, Ölüm Oranları, Black goby, Gobius niger, Age, Growth, Reproduction, Mortality rates
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Marmara Denizi'nde Ekim 2011 - Temmuz 2014 tarihleri arasında algarna ile örneklenen 331 adet Kömürcü kayabalığı'nın (Gobius niger Linnaeus, 1758) boy-ağırlık ilişkileri, yaş, büyüme, üreme özellikleri ile birim av dağılımları tespit edilmiştir. Populasyonun boy ve ağırlık dağılımları sırasıyla, 6,2-14,2 cm ve 2,85-36,25 g aralıklarında bulunmuştur. Kömürcü kayabalıkları 0-4 yaş grupları arasında dağılmıştır. Boy - ağırlık ilişki sabitleri tüm bireylerde W = 0,096*L3,084(R²=0,89); dişilerde W= 0,010*L3,042 (R2=0,88); erkeklerde W=0,005*L3,33 (R² =0,94) olarak tespit edilmiştir. Yaşa dayalı büyüme parametreleri dişilerde, erkeklerde ve tüm bireylerde sırasıyla L∞=14,89 cm, K=0,35 yıl-1, t0=-1,97 yıl; L∞=14,65cm, K=0,45 yıl-1, t0=-1,39 yıl, L∞=15,31 cm K= 0,36 yıl-1, t0=-1,77 yıl hesaplanmıştır. Doğal ölüm oranı (M) 0,82 yıl-1, toplam ölüm oranı (Z) 1,33 yıl-1, balıkçılık ölüm oranı (F) 0,51 yıl-1 olarak tespit edilmiştir. G.niger'in ilk eşeysel olgunluk boyu L50=9,58 cm olarak bulunmuştur. Üreme döneminin Mart-Temmuz arasında olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
A total of 331 of Gobius niger were collected by beam trawl in the Sea of Marmara between October 2011 - July 2014. Length-weight relationships, age, growth reproduction and distribution of catch per unit effortvwere determined. The total length and weight distribution of the population were 6.2–14.2 cm and 2.85–36.25 g was found. The black gobies were found between 0-4 age groups. The length weight relationship of all individuals were W = 0.096*L3.084(R²=0.89) W= 0.010*L3.042 (R2=0.88) in females, W=0.005*L3.33 (R² =0.94) in males. The age based growth parameters were calculated in females, males and all individuals were L∞=14.89 cm, K=0.35 yıl-1, t0=-1.97 yıl; L∞=14.65cm, K=0.45 yıl-1, t0=-1,39 yıl, L∞=15.31 cm K= 0.36 yıl-1, t0=-1.77 respectively. The natural mortality rate (M) was 0.82 year-1, the total mortality rate (Z) was 1.33 year-1, and fishing mortality rate (F) was 0.51 year-1 . The first sexual maturity length of G.niger was found L50=9.58 cm. It was determined that the reproduction period is between March to July.