Bir sentetik kannabinoid olan JWH-018'in sıçanlarda hemodinami ve davranış üzerine etkisi
Effect of a synthetic cannabinoid JWH-018 on hemodynamics and behavior in rats
- Tez No: 522553
- Danışmanlar: PROF. DR. NURAN EKERBİÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: JWH-018, sentetik kannabinoid, hemodinami, davranış, sıçan, histopatoloji, oksidatif stres, apoptoz, JWH-018, synthetic cannabinoid, hemodynamics, behavior, rat, histopathology, oxidative stress, apoptosis
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Sentetik kannabinoidler, yeni nesil psikoaktif maddelerdir. Bu çalışmada; sentetik kannabinoidlerden JWH-018 için sağlıklı sıçanlarda akut ve kronik uygulama sonrasında davranış, hemodinami ve histopatolojik etki araştırıldı. Sağlıklı erişkin sıçanlar (250 ± 50) dört çalışma grubuna ayrılıp, 0.3 mg/kg olacak şekilde JWH-18 içeren ve içermeyen %2 ethanol, %2 tween80 ve %96 serum fizyolojik içeren 100 ml çözücü sıvı içinde i.p. olarak uygulandı. I. grup (akut kontrol); sadece çözdürücü, II.grup (akut ilaç), JWH-18 içeren çözdürücü, III.grup (kronik kontrol) 14 gün boyunca hergün bir defa sadece çözdürücü ve IV.grup (kronik ilaç) ise JWH-18 içeren çözdürücü olarak oluşturuldu. Tüm deney gruplarında; uygulamadan 25 dakika sonra kilo, kan basıncı ve kalp atım hızı ölçüldü. Davranış değişimi için Açık Alan Testi ve Yükseltilmiş Artı Labirent Testi kullanıldı. Deneylerin bitiminde histopatoloji için karaciğer, akciğer ve böbrek örnekleri alındı. H&E, iNOS, eNOS ve TUNEL boyamaları gerçekleştirilip istatistiği incelendi. Açık alan testlerinde lökomotor aktivite akutta azalırken kronikte arttı. Anksiyete göstergelerinden süre değerlendirmelerinde; merkezde geçirilen süre azalırken, çevrede arttı. Yükseltilmiş artı labirent testlerinde ise; kollarda geçirilen süre artarken, merkezde geçirilen süre azaldı. Kilo artışı kronikte anlamlı bulundu. Kan basıncı akut için artarken kronikte azaldı. Histopatolojide anlamlı patolojik değişiklikler saptanıp artan NOS ve TUNEL immünohistokimyası ile paralel olarak ilişkilendirildi. JWH-018 ile deneysel uygulamada değişen davranış ve hemodinamiye oranla çok daha ciddi patolojik doku değişikliklerinin izlenmesi ayrıca oksidatif stres ve apoptozla ilişkilendirilmesinin önemli olduğu düşünüldü. Yaygın kullanımı olan ve ölümcül hasar yapabilen madde bağımlılığı için bulunan hasarın ve mekanizmaların daha ileri incelemelerle detaylandırılması oldukça bozulan yaşam kalitesinin ve sosyal etkilerinin azaltılmasını sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Synthetic cannabinoids (SCs) are a a new generation of synthetic psychoactive substances. It was aimed to investigate the effects of systemic acute use of synthetic cannabinoids JWH-018 in healthy rats on hemodynamics and behavior, and after 14 days of application. Groups were formed as follows after the approval of Manisa CBU Animal Experiments Local Ethics Committee is gained; Group I (acute control) ethanol, tween 80 and saline administered; Group II, 0.3 mg / kg JWH-18 (i.p.); Group III (chronic control group) received 14 days of dissolving (ip) and Group IV (chronic test group) received JWH-018 (ip) group for 14 days (total n = 36 rats). Blood pressure and heart rate measurement were performed non-invasively by tail blood pressure cuff 25 minutes after administration of the substance in all experimental groups. In all groups the Open Field Test (AAT) and Elevated Plus Maze Test (YALT) were applied. After cervical dislocation, liver, lung and kidney were dissected. Tissues were stained and examined under light microscope. Statistical analysis was performed using the Mann Whitney U method with the SPSS 15.0 software. Among the obtained data, statistically significant increase in weight gain were observed. There is no significant difference in other results; in the acute group; blood pressure, heart rate were relatively high, in the chronic group; the heart rate was relatively low. In the open field test, the JWH-018 caused decreased leukemotor activity in the acute group, whereas caused an increase in the chronic group. Evaluations of anxiety indicators showed that; while the time spent in the center in the acute and chronic group decreased, there was an increase in the time spent in the periphery. In the raised plus maze tests; the time spent in the open and closed cooldowns increased in both groups, but a decrease was detected in the time spent in the center. Histopathologic findings were observed in immunohistochemical staining for all three tissues. We are convinced that it will be possible to carry out more extensive studies to explain the underlying mechanisms of JWH-018 which is finding widespread use nowadays.