Dental implantların osseointegrasyon sürecinin farklı mobilite ölçüm yöntemleri ve klinik parametreler kullanılarak karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi
Comparative evaluation of dental implants osseointegration period by using different mobility methods and clinical parameters
  1. Tez No: 522748
  2. Yazar: SÜLEYMAN UZUNOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HİLAL USLU TOYGAR
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Osseointegrasyon, implant stabilitesi, rezonans frekans analizi, Periotest, yapışık dişeti genişliği, Osseointegration, implant stability, resonance frequency analysis, Periotest, attached gingiva
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
ÖZET Dental implantların osseointegrasyon sürecinin farklı mobilite ölçüm yöntemleri ve klinik parametreler kullanılarak karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi. Çalışmamızın amacı; rezonans frekans analizi, elektromekanik yöntem (Periotest) ve bazı klinik parametreler kullanılarak implantların stabilitesine etki eden faktörlerin osseointegrasyon süreci içerisinde değerlendirilmesidir. Çalışmaya; sistemik bir rahatsızlığı bulunmayan, periodontal olarak sağlıklı, belirlenen boy ve çapta implant uygulanabilecek yeterli alıcı kemiğe sahip 28 hasta kabul edilmiştir. Üst çeneye 22, alt çeneye 39 adet olmak üzere toplam 61 adet Bredent SKY® implant yerleştirilmiştir. Uygulanan implantların çapları sırasıyla 3.5, 4.0 ve 4.5 mm, boyları ise; 10 ve 12 mm'dir. Pre-operatif değerlendirme amacıyla panoramik radyografi ve CBCT kullanılmıştır. Kemik yoğunluğu değerlendirmesi için CBCT'de elde edilen PU değerleri kaydedilmiştir. Bu değerler; operasyon esnasında, 1.hafta, 4.hafta ve 12.haftalarda yapılan stabilite ölçümleriyle (Osstell ISQ-Periotest) karşılaştırılmıştır. Aynı zamanda yapışık dişeti genişliği, sondlamada kanama, cep derinliği, dişeti kalınlığı ve krestal kemik rezorbsiyonu gibi periodontal parametrelerin değerlendirilmesi yapılmıştır. Sonuçlara bakıldığında; Osstell ISQ ve Periotest tüm ölçüm zamanlarında benzer yanıtlar vermiştir. Alt çeneye yerleştirilen implantların ISQ değerleri tüm ölçüm zamanlarında üst çene ISQ değerlerinden yüksek, PTV değerleri de tüm zamanlarda alt çenede daha düşük görülse de çeneler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. Osstell ISQ ve Periotest cihazlarıyla yapılan tüm ölçüm zamanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark görülmüş, en düşük ortalama ISQ ve en yüksek ortalama PTV değeri 4.haftada elde edilmiştir. PU değerleri ile başlangıç ve 12.hafta ISQ değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Ancak PU değerleri ile PTV değerleri arasında ilişki saptanmamıştır. İmplantların stabiliteleri çaplara göre değerlendirildiğinde; ISQ değerlerinde 3.5 mm çapındaki implantlar ile 4.0 ve 4.5 mm çapındaki implantlar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmiştir. İmplantların stabiliteleri boylara göre değerlendirildiğinde; her iki ölçüm yönteminde de 10 mm ve 12 mm boyundaki implantlar arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Çevresinde 2 mm'nin altında yapışık dişeti bulunan grupta sadece sondlamada kanama ortalamaları anlamlı düzeyde yüksek tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Comparative evaluation of dental implants osseointegration period by using different mobility methods and clinical parameters. The objective of this study was to evaluate factors that affect implant stability with using resonance frequency analysis, electromechanical method (Periotest), some clinical parameters. 28 patients who did not have any systemic problems were periodontally healty and had enough recipient bone in whom previously determined implants could be inserted were accepted in our study. Totally 61 Bredent SKY® implants, (39 lower jaw - 22 upper jaw) diameter of 3.5, 4.0, 4.5 mm and height of 10, 12 mm were placed. Cone beam computed tomography imaging device and Panoramic X-ray was used for preoperative planning. The bone density was measured and the results were recorded using Pixel units (PU). Stability measurements were performed at the time of implant placement and at 1, 4, 12 weeks by using Osstell ISQ and Periotest M device. Moreover, some clinical periodontal parameters (bleeding on probing, periodontal probing depth, thickness of gingiva and radiologic bone loss) were determined. As a result; Osstell ISQ and Periotest values showed same responses at all measurement times. Although lower ISQ and higher PTV values were always found in the maxilla, the ISQ and PTV of the mandibular and maxillary implants showed no statistically significant differences. ISQ and PTV values showed statistically significant differences between all the measurent times. (at placement, 1, 4, 12 week) The lowest ISQ and highest PTV values were obtained at 4th week. There was a statistically significant differences detected between PU values and initial - 12th week Osstell ISQ measurement, however any correlation was not found between PU and PTV. Evaluation of stability according to the implant diameter showed statistically significant differences between 3.5 mm and 4.0 - 4.5 mm in ISQ. Dental implant stability values showed no statistically significant differences in both two methods according to the implant length. (10 mm - 12 mm) In a narrow zone ( < 2 mm) of attached gingiva group, the mean of only bleeding on probing mean was found statistically higher.