Deneysel apandisit modelinde antibiyoterapinin etkinliğinin gösterilmesi
Demonstration of antibiotic activity in experimental appendicitis model
- Tez No: 523278
- Danışmanlar: PROF. DR. CÜNEYT GÜNŞAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
- Anahtar Kelimeler: Apandiscitis, rat, experimental, non surgical therapy, antibiotic therapy, non complicated
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Apandisit Çocuk Cerrahisi pratiğinde oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Apandisitin temel tedavisi cerrahidir. Ancak son dönemde apandisitin tedavisinde cerrahi uygulanmadan antibiyotik ile tedavi gündeme gelmiştir. Apandisitte inflamasyona bağlı akut faz reaktanlarında artış olur. Cerrahi ya da antibiyoterapi ile iyileşme ile birlikte akut faz reaktanları geriler. Bu çalışmada ratlarda deneysel olarak oluşturulan apandisit modelinde akut faz reaktanlarının düzeyleri bakılarak antibiyoterapinin etkinliğini değerlendirdik. Çalışmamızda Sprague Dawley cinsi 200-250 gr arası toplam 28 hayvan kullanıldı. Hayvanlar 7'şerli 4 gruba ayrıldı. 1. grup şam grubunu, 2. grup kontrol grubunu, 3. grup hastalık + antibiyoterapi grubunu, 4. grup hastalık + cerrahi grubunu oluşturdu. Hayvanlara intraperitoneal anestezi yapıldıktan sonra steril boyama ve örtüleme ile laparotomi yapıldı. Deneysel apendisit modelinde hayvanların çekumlarının distalindeki küçük bir alan damarı korunarak sütür ile daraltılıp içi çekal materyal ile doldurularak obstrüksiyon oluşturuldu. Sütür çekum duvarının dolaşımını bozmayacak şekilde gevşek olarak bağlandı. Ardından karın sütüre edilerek kapatıldı. 1. grupta apandisit oluşturulmadı, sadece laparotomi yapılıp karın kapatıldı, herhangi bir tedavi verilmedi. 2. grupta sadece apandisit oluşturuldu, herhangi bir tedavi verilmedi. 3. grupta apandisit oluşturulduktan sonra günlük düzenli olarak antibiyotik (Sulbaktam ampisilin 100 mg/kg) intraperitoneal olarak verildi. 4. grupta apandisit oluşturulduktan 48 saat sonra yeniden laparotomi yapılıp apendektomi yapıldı. Tüm gruplarda hayvanlardan 0, 2. ve 7. günlerde kan örneği alındı. 7. günde grup 1, 2 ve 3 deki ratlara yeniden anestezi altında laparotomi ile apendektomi yapıldı. Operasyon sonrası tüm hayvanlara ekssanguinasyon yöntem ile ötenazi uygulandı. Çalışmamızda; Grup 2 ve Grup 3 istatistiksel olarak incelendiğinde prokalsitonin değerleri ve lökosit değerleri arasında anlamlı bir fark izlenmemiştir. CRP değerlerinde 0. Gün, 2. Gün ve 7. Gün değerleri arasında iki grup arasında anlamlı fark izlenmiştir. Antibiyotik kullanımı olan ve olmayan iki grup arasında antibiyotik CRP düzeylerinde düşmeye yol açmaktadır. Bu durum bize enflamasyonun gerilediğini göstermektedir. Prokalsitonin düzeyi iki grupta da 2. gün düşmüş iki grupta da 7. gün yükselmiştir ancak iki grup arasında istatistiksel anlamlı fark izlenmemiştir. Lökosit düzeyleri Grup 2 ve Grup 3 de ikinci gün yükselmiştir. İki grup için de 7. gün lökosit düzeyleri gerilemiştir. Ancak antibiyotik verilen grupta lökosit düzeyleri daha belirgin düşmüştür. Bu düşüş istatistiksel olarak anlamlı değildir. Sonuçta antibiyotik tedavisi enflamasyonu azaltmakta bunun en belirgin göstergesi CRP değerlerinin 2. ve 7. günlerde hastalık grubuna göre anlamlı düşük olmasıdır. Grup 2 ve Grup 4 istatistiksel olarak incelendiğinde Prokalsitonin değerleri ve lökosit değerleri arasında anlamlı bir fark izlenmemiştir. CRP değerlerinde 0. gün, 2. gün ve 7. gün değerleri iki grup arasında anlamlı fark izlenmiştir. Grup 3 ve Grup 4 istatistiksel olarak incelendiğinde Prokalsitonin değerleri ve lökosit değerleri arasında anlamlı bir fark izlenmemiştir. CRP değerlerinde 0. Gün, 2. Gün değerleri arasında iki grup arasında anlamlı fark izlenmiştir. Antibiyotik verilen 3. Grupta lökosit değerlerinde belirgin düşme gözlenirken apendektomi yapılan grupta düşüş gözlenmemiştir. Ancak istatistiksel olarak anlamlı değildir. Antibiyotik tedavisi geç dönemde CRP değerlerinin cerrahide olduğu kadar düşük olmasını sağlamaktadır. Patolojik incelemelere baktığımızda; Mukozada, submukoza ve subserozanın enflamasyon tutulumu açısından dört grup arasında anlamlı saptanmıştır (chi – square 0,01). TNF alfa immunhistopatolojik incelemede 4 grup arasında anlamlı çıkmıştır. (chi – square 0,043). IL6 doku immunhistopatolojik incelemede 4 grup arasında anlamlı izlenmiştir (chi – square 0,014). IL6 immunhistokimyasal incelemede; Grup 3 ve Grup 4' de yani antibiyotik tedavisi alan ve apendektomi yapılan grupta enflamasyon azalmıştır. Grup 2 ve 3 arasında immunhistokimyasal olarak bakılan TNF alfa ve IL6 değerleri açısından anlamlı fark izlenmiştir (Chi-square 0,031 - 0,018 ). Antibiyotik tedavisi enflamasyonu azaltmıştır. Grup 2 ve 4 arasında TNF ve IL6' da enflamasyon açısından anlamlı fark izlenmiştir (chi-square 0,031-0,01) . Apendektomi enflamasyonu azaltmıştır. Biyokimyasal çalışma izlem kriteri olarak düşünüldüğünde prokalsitonin değerlerinin oluşturduğumuz appandisit modelinde bir anlamı olmadığı sonucunu çıkarıyoruz. Antibiyotik tedavisi prokalsitonin değerlerini geç dönemde düşürüyor olsa dahi, prokalsitonin değerleri değişkendir ve düşük değerler enflamasyonun varlığı veya enflamasyonun gerilemesi ile korele değildir. Apendektominin lökosit değerlerini etkilememiş olduğu görülüyor. Antibiyotik grubunda lökosit değerlerinin apendektomi grubuna göre düşük olması antibiyotik tedavisinin etkinliğini gösteren bir bulgu olabilir. Bu modelde apandisit CRP' yi geç dönemde yükseltmektedir cerrahi ise bu yüksekliği anlamlı olarak engellemektedir. Antibiyotik tedavisi de hastalık grubuna göre CRP' yi anlamlı olarak düşürmektedir ve aynı zamanda cerrahi kadar etkili olmaktadır. Dolayisıyla CRP antibiyotik tedavisi için özellikle 2. günden itibaren bir izlem kriteri olabilir. Antibiyotik tedavisi patolojik enflamasyonu olumlu yönde etkilememiştir. Diğer yandan enflamasyonun mediatör düzeyinde göstergeleri olan TNF ve IL6 açısından bakıldığında enflamasyon anlamlı derecede azalmıştır. Dolayısıyla genel anlamda bakıldığında antibiyotik tedavisi patolojik enflamasyonu azaltmaktadır.
Özet (Çeviri)
Appendicitis has a very important place in the practice of Pediatric Surgery. The fundamental treatment of appendicitis is surgery. However, antibiotics treatment without surgery for appendicitis came up recently. Appendicitis increases acute phase reactants due to inflammation. Acute phase reactants are decreased due to surgery or antibiotic treatment. In this study, 68 In our study; When group 2 and group 3 were statistically analyzed, there was no significant difference between procalcitonin values and leukocyte values. There was a significant difference in CRP values between the two groups on Day 0, Day 2 and Day 7. The antibiotic treatment causes to decrease in CRP levels in two groups. This situation shows inflammations have decreased. As a result, antibiotic treatment reduces inflammation, the most significant sign of which is that the CRP values are significantly lower on days 2 and 7 than in the disease group. But there was no statistically signicant difference in both groups. Leukocyte levels increased in group 2 and group 3 on the second day. For both groups, leukocytes were degenerated on the 7th day. However, antibiotics have been found to be more appropriate for leukocytes in the given group. This decline is statistically meaningless. At last antibotic treatmant decrease inflamation and lowered CRP values on days 2 and 7 when compared to the disease group was the most important indicator of this condition. When Group 2 and Group 4 were statistically analyzed, no significant difference was observed between Procalcitonin values and leukocyte values. There was significant difference in CRP values between the two groups on Day 0, Day 2 and Day 7. When group 3 and group 4 were statistically analyzed, there was no significant difference between procalcitonin values and leukocyte values. There was a significant difference in CRP values between the two groups on Day 0 and Day 2. There was no significant decrease in leukocyte counts in group 3, treated with antibiotics, while no decrease is observed in the group treated with the appendectomy. Nevertheless, Antibiotic therapy ensures that late period CRP levels are as low as in surgery. When pathological examinations are analyzed; There was a significant difference between groups in terms of inflammation of the mucosa, submucosa, and subserosal parts (chisquare 0.01). TNF alpha immunohistopathological examination showed 69 significant difference among the 4 groups (chi-square 0.043). IL - 6 immunohistopathological examination showed a significant difference between the 4 groups (chi-square 0.014). IL6 immunhistokimyasal incelemede; Grup 3 ve Grup 4' de yani antibiyotik tedavisi alan ve apendektomi yapılan grupta enflamasyon azalmıştır. For the IL6 immunohistochemical examination; In Group 3 and Group 4, ie, the groups receiving antibiotic treatment and appendectomy respectively, inflammation decreased. Significant differences were observed between groups 2 and 3 in terms of immunohistochemical TNF alpha and IL6 values (Chi-square 0.031 - 0.018). Antibiotic therapy has reduced inflammation. There was a significant difference in inflammation in terms of TNF and IL6 between groups 2 and 4 [(chi-square (0,031-0,01)]. Appendectomy has decreased the inflammation. When the biochemical study is considered as a monitoring criterion, we conclude that the values of procalcitonin have no meaning in the appendicitis model we have created. Although antibiotic therapy decreases the values of procalcitonin in the late period, the values of procalcitonin vary and lower values do not correlate with the presence of inflammation or the degree of inflammation. .Appendectomy seems to have not affected leukocyte levels. Leukocyte levels in the antibiotic group may be lower than in the appendectomy group, which may indicate the efficacy of antibiotic therapy. . In this model, appendicitis elevates CRP in the late period and surgery significantly inhibits this elevation. Antibiotic therapy also significantly reduces CRP according to the disease group and is as effective as surgery at the same time. Thus, CRP may be a monitoring criterion for antibiotic treatment, especially since the second day. . However, antibiotic therapy did not affect pathological inflammation positively. On the other hand, inflammation was significantly reduced when TNF and IL6, which are indicators of mediator level of inflammation, are observed. Therefore, in general terms, antibiotic treatment reduces pathological inflammation.