Psoriasisli hastalarda serum 25 hidroksivitamin D ile hastalık şiddeti arasındaki ilişki
Relationship between serum 25 hydroxyvitamin D and disease severity in patients with psoriasis
  1. Tez No: 523592
  2. Yazar: ÖZLEM BÜYÜKPAPUŞCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NESLİHAN ŞENDUR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Psoriasis, D vitamini, vitamin D bağlayıcı protein, Psoriasis, vitamin D, vitamin D binding protein
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Giriş ve Amaç: Psoriasis doğal ve kazanılmış immün sistemin rol oynadığı kronik inflamatuar bir deri hastalığıdır. Psoriasis patogenezinde kabul edilen, bilinmeyen bir uyarının kutanöz antijen sunan dendritik hücreleri aktive ettiği ve antijen sunan bu hücreler aracılığıyla, yardımcı T hücreleri ile inflamatuar sitokin yolaklarının aktivasyonudur. Bu kaskatların aktivasyonu sonucu endotel hücreleri ve nötrofiller aktive olur, kemokin ve büyüme faktörleri salınır ve sonuç keratinosit proliferasyonu ve prematür keratinizasyondur. Vitamin D'nin, doğal immün sistem fonksiyonlarını artırıp kazanılmış immün yanıtı düzenleyerek immünmodülatör etkisi olduğuna dair kanıtlar vardır. Keratinositlerden katelisidin üretimini indükleyerek inflamatuar TH1 yanıtını baskılarken, anti-inflamatuar TH2 yolağını indükler. B hücre apoptozisini artırarak B hücre matürasyonunu inhibe eder ve dendritik hücre uyarısıyla T regülatuvar (Treg) hücrelerin üretimini artırır. D vitamini IL-2 ve IL-6 üretimini inhibe eder, IFN-γ ve GM-CSF transkripsiyonunu bloke eder ve sitotoksik T hücre ile NK hücre aktivasyonunu engeller. Vitamin D eksikliğinin, psoriasisin de içinde bulunduğu otoimmun hastalıklarda önemli bir rolü olduğu düşünülmektedir. Psoriasis patogenezinde D vitamini eksikliği anti-proliferatif, anti-inflamatuar ve anti-anjiogenik aktivitenin kaybı ile birçok yolak üzerinden etkilidir. Birçok çalışma sağlıklı bireylerle psoriasisli hastaların periferik kanlarında 25(OH)D3 çalışılmış ve psoriasis hastalarında daha düşük olduğu gösterilmesine rağmen hastalık şiddeti ile ilişkisini gösteren çalışmalar az sayıda olup, sonuçları tartışmalıdır. Çalışmamızda psoriasisli hastalarda serum 25(OH)D3 vitamini düzeyi ile hastalık şiddeti arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Aralık 2017 ile Nisan 2018 tarihleri arasında Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Polikliniği'nde psoriasis vulgaris tanısı alan 43 olgu (22 kadın / 21 erkek) ve 43 sağlıklı kontrol (22 kadın / 21 erkek) dahil edildi. Araştırmaya klinik ve/veya histopatolojik olarak psoriasis tanısı alan 18 yaşından büyük, son 3 ay içinde kalsiyum ve D vitamini preparatı ile topikal/sistemik D vitamini içeren ilaçlar, fototerapi almayan ve kalsiyum metabolizmasını bozabilecek bir hastalığı, yaygın ve/veya kronik inflamatuar deri hastalığı ya da sistemik hastalığı olmayan hastalar ile kontrol grubu olarak yaş, cinsiyet, vücut kitle indeksi uyumlu herhangi bir deri yada sistemik hastalığı bulunmayan sağlıklı bireyler alındı. Demografik ve klinik özellikler takip formuna kaydedildi. Tüm katılımcılardan kan örnekleri toplandı. 25-(OH)D3 vitamini, PTH ve CRP kemilüminesans yöntemi ile, Ca ve ALP ise spektofotometrik yöntemle çalışıldı. Vitamin D bağlayıcı protein sandviç ELISA prensibine göre çalışıldı. Bulgular: Çalışmaya 43 (22 kadın/21 erkek) psoriasisli olgu ve 43 (22 kadın/21 erkek) sağlıklı kontrol alındı. Gruplar arasında yaş ve cinsiyet dağılımı açısından anlamlı fark yoktu. Hasta grubunun 25(OH)D3 vitamini düzeyi medyan değeri 30 (28-32) ng/ml, kontrol grubunun 29 (25-33) ng/ml idi. Gruplar arasında 25(OH)D3 vitamini düzeyi açısından anlamlı farklılık saptanmadı (p=0,356). Çalışmamızda hasta grubunun ortalama DBP düzeyi 142,08 ± 34,82 ng/ml iken kontrol grubunun 154,14 ± 32,17 ng/ml olarak saptandı ve iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p=0,099). Tüm katılımcılarda kadınlarda DBP değerleri erkeklerden anlamlı olarak daha yüksekti (p=0,049), hasta grubunda bu farklılık daha belirgindi (p=0,008). Çalışmaya alınan tüm olgularda 25(OH)D3 ile yaş ve VKİ arasında negatif korelasyon saptandı (p=0,000, p=0,008). Hasta grubunda CRP ve PTH düzeyleri kontrol grubuna gore anlamlı olarak daha yüksek bulundu (p=0,018, p=0,046). Ca, P, ve ALP değerleri açısından gruplar arasında anlamlı farklılık saptanmadı (p=0,091, p=0,812, p=0,604). Psoriasis hastalık şiddetiyle (PAŞİ) 25(OH)D3 ve DBP ilişkisine bakıldığında anlamlı ilişki saptanmadı (p=0,496, p=0,822). Sonuç: Psoriasisli hastalarda serum 25(OH)D3 düzeyi ile hastalik şiddeti arasindaki ilişki araştırılan bu çalışmada psoriasis hastalığı ile serum 25(OH)D3 düzeyleri arasında belirgin bir ilişki gözlenmemiştir. Psoriasisli hastalarda kadınlarda serum DBP düzeyi erkeklerden daha düşük bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim and Scope: Psoriasis is a chronic inflammatory skin disease in which the innate and acquired immune system plays a role. It is the activation of inflammatory cytokine pathways with T helper cells through an antigen presenting cells that activates cutaneous antigen presenting dendritic cells that are recognized in the pathogenesis of psoriasis. As a result of activation of these cascades, endothelial cells and neutrophils are activated, chemokine and growth factors are released and the result is keratinocyte proliferation and premature keratinization. There is evidence that vitamin D has an immunomodulatory effect by increasing the innate immune system functions and regulating the acquired immune response. It induces an anti-inflammatory TH2 pathway while suppressing inflammatory TH1 response by inducing cathelicidine production from keratinocytes. It inhibits B cell maturation by increasing B cell apoptosis and increases the production of T regulatory (Treg) cells with dendritic cell stimulation. Vitamin D inhibits the production of IL-2 and IL-6, blocks IFN-γ and GM-CSF transcription and inhibits NK cell activation by cytotoxic T cells. Vitamin D deficiency is thought to play an important role in autoimmune diseases including psoriasis. Although many studies have shown 25 (OH) D3 in peripheral blood of psoriatic patients with healthy individuals and have been shown to be lower in patients with psoriasis, the number of studies showing the relationship with disease severity is inadequate and the results are controversial. The aim of this study was to evaluate the relationship between serum 25 (OH) vitamin D3 levels and disease severity in patients with psoriasis. Material and Method: Between December 2017 and April 2018, 43 psoriasis patients (22 women / 21 men) and 43 healthy controls (22 women / 21 men) were admitted to the study at Adnan Menderes University, Department of Dermatology. The study included clinical or histopathologically diagnosed as psoriasis over the age of 18 years. Patients with psoriasis excluded who were treated in the last 3 months with calcium and vitamin D preparations containing topical / systemic vitamin D drugs, phototherapy and disease that may disrupt a calcium metabolism. Healthy individuals without any skin or systemic disease were included as age, sex, body mass index as control group. Demographic and clinical features were recorded in the follow-up form. Blood samples were collected from all participants. 25(OH) vitamin D3, PTH and CRP were studied by chemiluminescence method and Ca and ALP by spectrophotometric method. Vitamin D binding protein was studied by the sandwich ELISA principle. Results: 43 (22 female/21 male) psoriasis cases and 43 (22 female/21 male) healthy controls were included in the study. There was no significant difference between psoriasis and control groups with regards to age and gender distribution. The median value of 25(OH)D3 levels of the patient group was 30 (28-32) ng/ml and the control group was 29 (25-33) ng/ml. There was no significant difference between the groups in terms of 25(OH)D3 levels (p=0.356). In our study, the mean DBP level of the patient group was 142,08 ± 34,82 ng/ml and the control group was found to be 154,14 ± 32,17 ng/ml and there was no statistically significant difference between the two groups (p=0,099). In all participants, DBP values were significantly higher in females than in males (p=0.049), and this difference was more significant in the patient group (p=0.008). There was a negative correlation between 25 (OH) D3 and age and BMI (p=0,000, p=0,008). CRP and PTH levels were significantly higher in the patient group than in the control group (p=0.018, p=0.046). No significant difference was found between the groups in terms of Ca, P, and ALP values (p=0,091, p=0,812, p=0,604). There was no significant relationship between the severity of psoriasis (PASI) and 25(OH)D3 and DBP (p=0,496, p=0,822). Conclusion: In this study, the relationship between serum 25(OH)D3 levels and disease severity was investigated in patients with psoriasis. No significant relationship was observed between psoriasis and serum 25(OH)D3 levels. Serum DBP levels in women with psoriasis were lower than men.