Bina monte ve bina entegre rüzgar türbinlerinin mimari kütledeki konumlarının incelenmesi
Building mounted and building integrated wind turbines investigation of locations in architectural mass formation
  1. Tez No: 523776
  2. Yazar: CHOUSEIN GIOUSOUF
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR KISA OVALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Mimarlık, Energy, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Rüzgar Enerjisi, Kütle oluşumu, Bina Monte Rüzgar Türbinleri, Bina Entegre Rüzgar Türbinleri, dikey eksenli, Yatay eksenli, Wind Energy, Mass Formation, Buildin Assembly Wind Turbines, Building Intagrated Wind Turbines, Vertical Axis, Horizontal Axis
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Binaların yapım, bakım, kullanım ve yıkım süreçleri boyunca harcadığı enerjilerin büyüklüğü ve çeşitliliği; yapılı çevrenin oluşturulmasında etkin görev alan mimarları günümüz sürdürülebilirlik anlayışı içinde, enerjisinin tümünü veya bir kısmını tasarım özellikleri ile karşılayan binalar tasarlamaya yöneltmektedir. Özellikle yenilenebilir enerji kaynaklarının bir enerji kaynağı olarak binalarla entegre çalıştığı mimariler, çevre kirliliği yaratan fosil tabanlı enerjilerin azaltılması bakımından öne çıkmaktadır. Bu bağlamda araştırmanın konusu, yenilenebilir enerji kaynağı olarak rüzgarın binalarda kullanım şekillerinin araştırılması ve rüzgar türbinlerinin kütle oluşumundaki konumlarının sorgulanmasıdır. Kinetik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştüren rüzgar türbinleri ekolojik mimarlık içinde kullanımı her geçen gün yaygınlaşan sistemlerdendir. Çalışma kapsamında, öncelikle bina monte ve bina entegre rüzgar türbinlerinin çalışma ilkeleri açıklanmakta, birbirinden farkları tanımlanmakta ve sistemlerin bina kütlelerindeki konumları asal formun dönüşüm türleri içerisinde parçalama, eklemeli ve eksiltmeli organizasyon tespit edilmektedir. Sonrasında bina-monte ve bina-entegre rüzgar türbinlerinin kütle oluşumundaki konumları dünya genelinden seçilen örnekler üzerinde, belirlenen sınıflama kapsamında karşılaştırmalı olarak analiz edilmektedir. Bu çalışmanın sonuçlarına göre rüzgar enerjisi sistemlerinin mimari kütledeki konumları açısından üstten eklemeli organizasyonun öne çıktığı belirlenmiştir. Rüzgar enerji sistemleri içinde ise Bina-entegre sistemlerin tercih edildiği ve bu kapsamda çoğunlukla dikey eksenli rüzgar türbinlerinin kullanıldığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The magnitude and variation of energies consumed during the construction, maintenance, usage and demolition progress; in today`s sense of sustainability, architect whom have been actively involved in the creation of the building environment aim to design buildings with all or some of the energy that meets all design specifications. Especially, architectures where renewable energy source do stand out in terms of reducing fossil-based energies that cause environmental pollution. In this context, the subject of the research is the ways wind is being used in buildings and it is questioning of the location in the mass formation of wind turbines. Wind turbines that convert kinetic energy into electrical energy is a system that has become widespread in ecological architecture. Within the scope of work, firstly the working principles of building mounted and integrated building wind turbines are being explained, their difference from each other are indentifed and the detected positions of the system in the building masses within the types of the prime form are fragmentation, additive and substactive organization. Afterwards the position of building mounted and building entegrated wind turbines in mass formation is analised comparatively in the contex of the determined classification using selected samples from around the world. According to the results of the study it has been determined that in terms of the position of wind energy system in the architectural mass add on top organization comes to the fore. In wind energy systems integrated building system are preferred and in this context it has been observed that mostly vertical axis wind turbines are used.