Kişi başına düşen sağlık harcamalarının panel veri analiziyle araştırılması
Investigation of per capita health expenditures by panel data analysis
  1. Tez No: 524275
  2. Yazar: BARIŞ DAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAL KENAN KÖSE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoistatistik, Biostatistics
  6. Anahtar Kelimeler: Kişi başına düşen sağlık harcamaları, Panel Veri Anali
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoistatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Çalışmada, kişi başına düşen sağlık harcamalarını etkileyen faktörler panel veri analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Panel veri analizi modelleri ve bu modellerin tahmin yöntemleri üzerinde durulmuştur. 47 ülkenin 2003-2014 yılları arasındaki kişi başına düşen sağlık harcamalarını etkilediği düşünülen değişkenler belirlenmiştir. Belirlenen bağımsız değişkenlerle birim etkili panel veri modelleri oluşturulmuştur. Sabit ekili ve rassal etkiler modeliyle elde edilen tahmin yöntemleri karşılaştırılarak uygulamada kullanılan veriler için en uygun model sabit etkiler modeli olarak seçilmiştir. Sabit etkiler modeliyle kurulan seride değişen varyans, otokorelasyon ve yatay kesitsel bağımlılık olduğu için dirençli tahmin edici kullanarak en uygun model seçilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, factors affecting per capita health expenditures have been analyzed by panel data analysis method. Panel data analysis models and forecasting methods of these models emphasized. Between 2003 and 2004, variables considered to affect per capita health expenditures of 47 countries were determined. Panel data models with individual effects have been established with determined independent variables. fixed effects model and random effects model predictions have been compared and the most appropriate model for the set of data have selected as the fixed effects model. In model with fixed effect because of heteroscedasticity, autocorrelation and cross-sectional dependence the most suitable model was selected using a robust estimator Keywords : Per Capita Health Expenditures, Panel Data Analysis