Postpartum dönemdeki annelerin eşleri ve bebeği ile olan bağlanma düzeyi arasındaki ilişki
The relationship between the levels of mother in postpartum period - spouse attachment and mother in postpartum period - infant attachment
- Tez No: 524305
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEMRA ÇEVİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Bağlanma, Eşler arasındaki bağlanma, Maternal bağlanma, Postpartum dönem, Hemşirelik, Attachment, Attachment between spouses, Maternal attachment, Postpartum period, Nursing
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Araştırma, postpartum dönemdeki annelerin eşleri ve bebeği ile olan bağlanma düzeyi arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla kesitsel ve tanımlayıcı türde yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini Gaziantep ili Cengiz Gökçek Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'ndeki, 1-4 aylık bebeği olan 150 anne oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında araştırmacı tarafından oluşturulan anne tanıtıcı bilgi formu,“Maternal Bağlanma Ölçeği”(MBÖ) ve“Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri II”(YİYE II) ölçeği kullanılmıştır. Veriler 06 Ekim 2016- 03 Ocak 2017 tarihleri arasında çalışmayı kabul eden annelerle yüz yüze görüşme yöntemi ile elde edilmiştir. Verilerin analizinde; sayı, yüzde, ortalama, standart sapma,“iki ortalama arasındaki farkın önemlilik testi”(bağımsız t testi),“tek yönlü varyans analizi”(ANOVA), Levene testi,“çoklu karşılaştırma testi”(Bonferonni ya da Tamhane's T2) kullanılmıştır. Sonuç olarak postpartum dönemde annelerin eşleri ve bebeği ile olan bağlanma düzeyi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. MBÖ ile YİYE II Ölçeği arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamaktadır (p>0.05). Annelerin yaşlarının, eğitim düzeylerinin, evlilik sürelerinin, doğum ve çocuk sayılarının ve doğum şekillerinin anne-bebek bağlılığını etkilediği saptanmıştır. Hemşire ve ebelerin ev ziyaretleri ve hastanelerde aileyi bir bütün olarak değerlendirmesi, annelerde maternal bağlanmayı değerlendirip bunu olumsuz etkileyen faktörleri belirlemesi ve aileye bu konuda gerekli girişimlerde bulunması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
The research was carried out in a cross-sectional and descriptive manner in order to determine the relationship between the mothers in postpartum period and their spouses and their babies. The sample of the study consisted of 150 mothers with a 1- 4 month-old baby in Cengiz Gökçek Obstetrics-Gynecology and Children's Hospital, Gaziantep. In collecting data, Mothers' descriptive form which is created by the researcher, Maternal Attachment Scale (MAS), and Inventory of Experiences in Close Relationships II (IECR II) were used. Data were obtained from face to face interviews with mothers who agreed to take part in the study between 06 October 2016 and 03 January 2017. In the analysis of the data; number, percentage, mean, standard deviation, significance test of difference between the two means (independent t test), one way analysis of variance (ANOVA), Levene test, multiple comparison test (Bonferonni or Tamhane's T2) were used. As a result, no statistically significant relationship was found between between the mothers in postpartum period and their spouses and their babies. There was no statistically significant relationship between Maternal Attachment Scale and Inventory of Experiences in Close Relationships II (p> 0.05). It was determined that mothers' ages, education levels, duration of marriage, number of births and children and the delivery methods affect the mother-infant attachment. It can be suggested that nurses and midwives should consider family as a whole in home and hospitals visits, determine maternal attachment in mothers and determine factors that negatively affect them, and make necessary attempts in this regard.