Postpartum dönem meme kanseri tanısı alan kadınların yaşadığı güçlükler
Difficulties experienced by postpartum women diagnosed with breast cancer
- Tez No: 525200
- Danışmanlar: DOÇ. KERİME DERYA BEYDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Adaptasyon, Güçlük, Postpartum meme kanseri, Adaptation, Coping, Postpartum breast cancer
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZET Bu araştırmanın amacı postpartum dönem meme kanseri tanısı alan kadınların yaşadığı güçlüklerin açıklanmasıdır. Araştırma niteliksel tanımlayıcı bir araştırma olup, İstanbul ili Anadolu yakasındaki bulunan kanserin bütüncül tedavi (ameliyat-kemoterapi-radyasyon onkolojisi) olanağı sunulan özel bir hastanede yapılmıştır. Araştırma 01.01.2017-01.12.2017 tarihleri arasında yapılmıştır. Postpartum meme kanseri tanısı alan 10 kadın araştırma örneklemini oluşturmaktadır. Araştırmada Kişisel Bilgi Formu ve Görüşme Formu veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Demografik bilgilere ilişkin bulgular SPSS istatistik programı ile frekans analizi yapılarak sunulmuştur. Görüşme formuna ilişkin bulgular ise nitel analiz yöntemiyle açıklanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre postpartum dönem meme kanseri tanısı alan kadınlar bu süreçte en fazla kemoterapi nedeniyle zorluk yaşamaktadır. Bunun yanında çocukları hakkında yaşadıkları endişeler, ölüm korkusu, eşlerinden yeterli desteği görememek, ekonomik yük altında kalmakta yaşanan önemli güçlüklerdir.
Özet (Çeviri)
DIFFICULTIES EXPERIENCED BY POSTPARTUM WOMEN DIAGNOSED WITH BREAST CANCER The purpose of this study is to explain the difficulties experienced by postpartum women diagnosed with breast cancer. The research was a qualitative descriptive research and it was carried out in a private hospital where the possibility of total treatment (surgery-chemotherapy-radiation oncology) of cancer located in the Istanbul province Anatolian side was provided. The survey was carried out between 01.01.2017-01.12.2017. Ten women who were diagnosed with postpartum breast cancer constitute the research sample. The Personal Information Form and the Interview Form were used as data collection tools in the research. Findings related to demographic information were presented by frequency analysis with SPSS statistical program. Findings related to the interview form are explained by qualitative analysis method. According to the results of the research, women who have been diagnosed with postpartum breast cancer have the greatest difficulty in this process due to chemotherapy. Besides, they are worried about their children, fear of death, not seeing enough support from their spouses, and living under economic burden are important difficulties.